Babinet.cz  /  Recepty  /  Nápoje  /  Domácí rebarborový sirup. Příjemná chuť a nádherná barva

Domácí rebarborový sirup. Příjemná chuť a nádherná barva

16.5.2024 - AndreaP.

Máte doma na zahrádce rebarboru, a už nevíte, co z ní připravit? Poradíme vám. Vyzkoušejte lahodný rebarborový sirup, který vás překvapí nejen svou chutí, ale také barvou. Z výsledného sirupu připravíte osvěžující limonádu, můžete ho přidávat do čaje, zdobit jím různé dezerty a zmrzliny a dospělí si jistě rádi přidají kapku do alkoholického koktejlu.

(fotografie: Freepik)

Co budeme potřebovat na cca 1/2 l sirupu:

  • 650 g rebarborových stonků
  • 1 větší stonek máty
  • 250 g cukru krupice
  • 250 ml vody
  • vyvařené láhve i s víčky o celkovém obsahu 500 ml

 

Rebarborové stonky omyjeme, oloupeme a nakrájíme je na co nejmenší špalíčky. 

Takto připravenou rebarboru vložíme do skleněné mísy, přidáme jeden stonek čerstvé máty a vše zasypeme cukrem. Promícháme a necháme odležet alespoň 2 hodiny. V této době rebarbora změkne a pustí hodně šťávy, která bude jemně růžová.

Poté obsah mísy přelijeme do hrnce, přidáme 250 ml vody, promícháme a přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme 15-20 minut. Občas promícháme, poté odstavíme.

Obsah hrnce přelijeme přes cedník do čisté nádoby. Rebarboru necháme okapat a pak kuchyňskou stěrkou či vařečkou rebarboru lehce stlačíme, abychom z ní vymačkali co nejvíce zbývající šťávy. Uvařenou rebarboru ale nikdy nepasírujeme.

Hotový a krásně růžový sirup poté už jen přelijeme do připravené láhve a necháme vychladnout. Po vychladnutí láhev uzavřeme a přendáme do ledničky. 

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz