Neděle je v plném proudu, blíží se odpolední káva a tudíž je nejvyšší čas na moučník. Na řadu tentokrát přichází oblíbená bábovka. Bábovka je druh sladkého pečiva, které se vyrábí pečením. Jedná se o typické pečivo nejen v Česku, ale také v Polsku, Rakousku, na Slovensku a jižních částech Německa , formou a složením se bábovce podobá i italský Panettone a francouzská Baba au rhum. V Česku se bábovka připravuje nejčastěji dvoubarevná – se světlou a tmavou částí. V některých oblastech se do těsta před pečením přidávají rozinky, kandované ovoce, kokos či kousky čokolády. V některých případech je možno do bábovky přidat potravinářská barviva, což umožňuje vytvořit různé netradiční barevné variace pečiva.
(fotografie: Freepik)
Na dnešní recept potřebujeme :
- 3 vejce
- 140 g másla
- 140 g cukru
- 180 g polohrubé mouky
- 1 šálek mléka
- 3/4 balíčku kypřícího prášku
- špetka soli
- citron
- vanilka
- hrst rozinek a mandlí
- tuk na vymaštění
- hrubá mouka na vysypání
Máslo, žloutky a cukr utřeme do pěny, přidáme citronovou kůru, vanilku, vlahé mléko a sůl. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Mouku prosijeme s kypřícím práškem, aby se stejnoměrně rozdělil a vmícháme lehce do těsta. Nakonec přidáme oprané rozinky a loupané, opražené a nakrájené mandle.
Formu vymastíme, vysypeme hrubou moukou a naplníme do 3/4 výšky.
Pečeme zvolna, aby bábovka mohla nabývat a později teplotu zvýšíme. Celkem pečeme cca 3/4 hodiny - vyzkoušíme špejlí, zda je bábovka uvnitř propečená.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.