Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Kopřivová kuchyně jako poselství jara. Od špenátu po pesto

Kopřivová kuchyně jako poselství jara. Od špenátu po pesto

3.4.2024 - AndreaP.

Jarní kopřivy  již dávno nejsou brány jako obyčejný plevel, nýbrž jako zdravá bylina, která je také  skvělým pokladem pro kuchyni, kde se pro jejich využití nabízí mnoho možností. Obsahují spoustu vitamínů a minerálů, které prospívají našemu organismu.  Jsou bohaté na železo, vápník a vitamín C. Jejich chuť je podobná špenátu, a proto jsou jeho skvělou alternativou.

(fotografie: Pixabay)

Využití kopřiv v kuchyni:

Kopřivový špenát:

Kopřivový špenát můžete připravit podobně jako klasický špenát. Postup ve zkratce je následující:

Natrháme vrchní nedřevnaté vršky mladých kopřiv (asi 5 cm od špičky) a uvaříme je ve větším množství osolené vody (jako na těstoviny). Scedíme a necháme okapat.

Mleté kopřivy smícháme s cibulkou, česnekem, utřenými vajíčky a strouhankou. Dochutíme solí a pepřem.

Podáváme jako zeleninovou přílohu.

 

Kopřivová polévka:

Kopřivy můžete použít i do polévky.

Stačí je spařit, nasekat a přidat do vývaru spolu s bramborami, cibulí a kořenovou zeleninou.

Polévku můžeme nakonec dochutit dalšími bylinkami a smetanou.

 

Kopřivové pesto:

Mladé kopřivy nasekejte a smíchejte s olivovým olejem, česnekem, ořechy a sýrem.

Použijte jako omáčku k těstovinám nebo jako dip.

 

Kopřivové lívance:

Přidejte nasekané kopřivy do těsta na lívance.

Opečte na pánvi a podávejte s tvarohem nebo zakysanou smetanou.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz