Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Žemlovka či zemlbába je klasika, na kterou se nesmí zapomenout

Žemlovka či zemlbába je klasika, na kterou se nesmí zapomenout

2.4.2024 - AndreaP.

Velikonoce skončily a mnohým se doma, krom tolik diskutovaných vařených vajíček na tvrdo, možná také povalují zbytky pečiva, ať již to jsou rohlíky, housky či mazanec. Člověk prostě občas neodhadne, kolik toho na dny volna nakoupit či upéct, ale je škoda přebytky vyhazovat. A tak si připravme společně jedno oblíbené jídlo dětí, kdy naopak mužská část populace jí naopak moc nemusí (ano, jsou jistě také výjimky). Je to rychlý pokrm, při kterém využijeme právě zmíněné zbytky pečiva. Je také ideální, když nás tlačí čas a nebo naopak honí mlsná. Řeč je o žemlovce, neboli zemlbábě.

(ilustrační fotografie: Freepik)

Potřebujeme

  • 6 housek (případně rohlíky, mazanec, vánočka)
  • 250 g tvarohu
  • 2 hrnky mléka
  • 1-2 celé vejce
  • 5 lžíc cukru do náplně
  • moučkový cukr na posypání
  • tuk na vymazání a strouhanka na vysypání formy
 
 
Na dno řádně vymazané a vysypané zapékací mísy rozložíme polovinu plátků housky (vysoké asi 1 cm) a řádně pokropíme hrnkem mléka.
 
Tvaroh, cukr a vejce utřeme do hladkého krému. Ten naneseme na housky (můžete posypat nasekanými vlašskými ořechy, kandovaným ovocem, strouhanými jablky...). Poté překryjeme zbylými plátky housky, celé zalijeme druhým hrnkem mléka a lehce stlačíme.
 
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C po dobu asi 35 minut. Po vyjmutí z trouby posypeme moučkovým cukrem.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz