Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní  /  Český mazanec je klasika. Vyzkoušejte letos finský velikonoční chléb Pääsiäisleipä

Český mazanec je klasika. Vyzkoušejte letos finský velikonoční chléb Pääsiäisleipä

22.2.2024 - AndreaP.

Dle kalendáře je stále oficiálně zima, teploty venku ale spíše připomínají jaro. A to nás nutí se pomalu zamýšlet nad blížícími se Velikonocemi. Co letos vyzkoušíme? Budeme tradiční a nebo popustíme uzdu své tvůrčí fantazii? Český mazanec je vyzkoušená klasika, ale což takhle letos zkusit upéct finský velikonoční chléb (finsky Pääsiäisleipä)? Tradičně je chléb podávám s krémovou pomazánkou, zvanou pashka. Pokud máte v rodině rozpor mezi milovníky suchého a plněného pečiva, tento recept splní požadavky obou skupin. Jak na něj?

 (fotografie: Freepik)

Těsto

  • 2,5-3 hrnky chlebové mouky
  • 4 kávové lžíce sušeného droždí
  • 2 lžíce cukru
  • trošku soli
  • 1/2 hrnku soli
  • 1/4 hrnku měkkého másla nebo tuku na pečení
  • 3 celá vejce
  • 1 kávová lžička strouhané citrónové kůry
  • 1 kávová lžička strouhané pomerančové kůry
  • 1/2 hrnku rozinek
  • 1/2 hrnku nasekaných mandlí
  • 1/4 hrnku cukru

Krémová pomazánka

  • 1 balení měkkého smetanového sýru (např. mascarpone) - 230 g
  • 2 lžíce mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • sůl
  • moučkový cukr dle chuti (cca 1 hrnek)

 

Příprava těsta:
V malé mixovací míse ušlehejte z vaječných bílků sníh a postupně přidejte ¼ hrnku cukru.

Ve velké míse vhodné na mixování smíchejte 1 hrnek mouky, droždí, 2 lžíce cukru a sůl a dobře vyšlehejte. Přidejte vodu o teplotě cca 50°C, máslo a vaječné žloutky. Šlehejte nízkou rychlostí do zvlhnutí, poté 3 minuty na střední rychlost. Ručně vmíchejte pomerančovou a citrónovou kůru, rozinky a mandle. Pozvolna pečlivě vmíchejte vyšlechané bílky a vytvořte měkké těsto.

Přesuňte těsto na pomoučněný vál a propracujte jej, dokud nebude hladké a pružné, asi 3 až 5 minut. Těsto dejte do lehce vymazané mísy (olejem). Zakryjte a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Vyndejte těsto. Na pomoučeném válu z těsta vytvořte obdélník. Zarovnejte okraje a těsto dejte do vymazané chlebové nádoby o rozměrech cca 23x13 cm. Ostrým nožem udělejte podélný řez asi 6 mm hluboký středem bochníku. Přikryjte a nechte odstát na teplém místě, až řez bude skoro neviditelný. Pečte 35 až 40 minut v troubě předehřáté na 180°C, dokud nebude bochník zlatavě hnědý.

Vyndejte z formy a podávejte teplý nebo studený.

Příprava pomazánky:
V malé misce smíchejte smetanový sýr, mléko, vanilku a sůl. Šlehejte do hladka. Dle chuti přidejte moučkový cukr a šlehejte, dokud pomazánka nebude nadýchaná.

(reedice)

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz