Jsou to knedlíky či noky? Omyl, jsou to vynikající bramborové šišky, které tvoří základ české kuchyně. Trošku brambor, mouky, vejce a koření a dohromady těchto pár surovin vytvoří jednoduché, ale vydatné a syté hlavní jídlo. Věděly to už naše babičky, které je s oblibou připravovaly.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 800 g moučných brambor
- 150 g hrubé mouky
- 3 vejce
- sůl
- pepř
- sladká paprika
- strouhaný muškátový oříšek
- 1/4 l mléka
- 3 lžíce másla
- 1 stroužek česneku
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- tuk na vymazání
Brambory ve slupce vaříme asi 20 minut. Slijeme, oloupeme, prolisujeme a necháme zchladnout.
Potom je uhněteme s moukou, 1 vejcem a okořeníme solí, pepřem a muškátem. Těsto svineme do roličky a nakrájíme na 5 cm dlouhé kousky. Z nich utvoříme šišky, které naskládáme do vymaštěného pekáčku nebo nákypové formy.
V předehřáté troubě je pečeme asi 15 minut.
Oloupaný česnek jemně usekáme. Mléko rozkvedláme se zbylými vejci, česnekem, okořeníme paprikou, solí a muškátem. Mléko nalijeme na šišky a zapékáme dalších 5-10 minut.
Zapečené šišky podáváme sypané tymiánem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.