Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Losos s omáčkou z bílého vína a smetany. Jednoduchý recept, který uspokojí i ty nejnáročnější

Losos s omáčkou z bílého vína a smetany. Jednoduchý recept, který uspokojí i ty nejnáročnější

15.2.2024 - AndreaP.

Losos je výborná volba, pokud chceme připravit zdravé, chutné a oku lahodící jídlo. Tato ryba je bohatá na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny, vitamíny a minerály, které přispívají k prevenci srdečních chorob, zánětů, stresu a depresí. Lososa lze připravit různými způsoby, ať už pečením, vařením, grilováním, marinováním či uzením. V dnešním receptu bude proto losos hlavní surovinou. Pokud hledáte jednoduchý a rychlý recept na oběd, nebo chcete pohostit své hosty něčím výjimečným, je to přesně ten pravý recept.

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • několik porcí lososa
  • 3 dl bílého vína (možno nahradit vývarem)
  • šlehačka tekutá (možno nahradit méně tučnou smetanou na vaření)
  • sůl
  • pepř
  • čerstvé bylinky podle vlastního výběru (např. libeček, zelená petrželka, pažitka)
  • lžíce másla
  • lžíce hladké mouky (kdo nechce zahušťovat, tak nepotřebuje)

 

Na dno zapékací misky rozprostřeme čerstvé bylinky. Porce lososa osušíme, osolíme, opepříme a položíme na bylinky. Zalijeme bílým vínem nebo vývarem, nebo oboje zkombinujeme. Pečeme na přibližně 180°C asi 20 minut zakryté.

Když je losos upečený, vyjmeme jej na talíř, výpek scedíme do kastrolu. Přidáme do něj lžíci másla a povaříme. 

Hladkou mouku rozmícháme v trošce vody a výpek zahustíme, nakonec přidáme tekutou šlehačku nebo smetanu na vaření a všechno dobře provaříme.

Touto omáčkou přeléváme upečeného lososa.

Omáčku je možné uvařit i bez zahušťování moukou, bude ale řídká.

 

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz