Nejslavnější třešničkou na dortu celého italského menu je bezpochyby dezert Tiramisu. Tiramisu můžete připravit z různých mléčných výrobků, jako jsou tvaroh, zakysaná smetana nebo žervé. To pravé italské ale vždy bude jen z mascarpone! Tiramisu vzniklo v italské oblasti Toskánsko, odkud se dále rozšířilo do celého světa. Tento tradiční italský dezert ve volném překladu znamená „rozvesel mě“. Není vůbec divu. Díky svým přísadám a sýru mascarpone se řadí mezi nejtučnější dezerty vůbec.
(fotografie: Freepik)
Pravé italské tiramisu (pro 6 až 8 osob)
- 3 středně velká vejce
- 3 lžíce cukru krupice
- 250 g sýru mascarpone
- 2-3 lžíce kakaového prášku
- 250 ml vína Marsala
- 250 ml uvařené, zchlazené kávy espresso
- 200 g italských cukrářských piškotů
Nejdříve si připravíme krém. Oddělte žloutky od vaječných bílků. Samotné žloutky vložte do mísy a zasypte je cukrem. Obě tyto ingredience rozmixujte do krémové a nadýchané pěny. Z oddělených bílků vyšlehejte sníh. Rozmixovanou pěnu ze žloutků a cukru vmíchejte do sýru mascarpone a ve finále opatrně přidávejte vyšlehaný sníh, díky které bude hotový krém krásně nadýchaný.
Nyní si připravte formu, ve které budete dezert skládat, či rovnou skleničky, ve které můžete rovnou servírovat.
Na dno navrstvěte cca 1,5 cm hotového krému, na který pokladete namočené cukrářské piškoty – nejdříve ve víně Marsala, poté ve vychladnuté kávě. Piškoty nesmí absorbovat příliš tekutiny, jinak bude výsledný dezert příliš rozmáčený. Nakonec hotovou vrstvu poprašte kakaovým práškem. Tento postup vrstvení opakujte ještě čtyřikrát. Skončete s vrstvou krému, který ve finále poprašte větší vrstvou kakaového prášku.
Výsledný dezert nechte odležet v lednici nejlépe přes noc.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.