Bramborový guláš neboli buřtguláš je tradiční české jídlo, které se skládá z brambor a uzeného masa - obvykle klobásy. Jde o jednoduché a vydatné jídlo, které se často podává s chlebem, ale může být doplněno i jinými druhy pečiva. Je podobný klasickému guláši, ale jednodušší a rychlejší na přípravu. Oblíbený je zejména u dětí. My si dnes ale vyzkoušíme krapet jinou variantu, a sice uzeninu nahradíme zeleninou.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 250 g cibule
- 1 kg brambor
- 2 pórky
- 1 zelený paprskový lusk
- 500 g rajčat
- 1 lžíce oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce sladké papriky
- 1/2 I zeleninového vývaru
- špetka drceného kmínu
- 1 lžička majoránky
- 1/2 svazku petrželky
- sůl
- 75 g zakysané smetany
- 2 lžíce octa
Brambory oloupeme, omyjeme, pokrájíme na kostky. Cibuli pokrájíme na plátky. Zeleninu očistíme, omyjeme a pokrájíme - pórek na kroužky, papriku a rajčata na kostky.
Cibuli zesklovatíme na oleji. Česnek oloupeme, rozdrtíme a přidáme k cibuli, společně osmahneme. Vmícháme mletou papriku. Přidáme brambory, pórek, papriku a rajčata, krátce vše promícháme a přilijeme vývar. Okořeníme drceným kmínem a majoránkou a přikryté vaříme 15 - 20 minut.
Petrželku omyjeme, osušíme a jemně posekáme. Guláš osolíme a zjemníme ho zakysanou smetanou.
Podle chuti přikyselíme. Podáváme s pečivem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.