Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Tipy a triky pro přípravu krkovičky po maďarsku: syté a aromatické jídlo pro celou rodinu

Tipy a triky pro přípravu krkovičky po maďarsku: syté a aromatické jídlo pro celou rodinu

5.2.2024 - AndreaP.

Krkovička po maďarsku je oblíbený pokrm z vepřového masa, který se vyznačuje bohatou omáčkou z cibule, slaniny, papriky a rajského protlaku. Je to syté a aromatické jídlo, které se snadno připraví a podává s knedlíky, bramborami, těstovinami nebo rýží. V tomto článku vám ukážeme, jak si můžete uvařit krkovičku po maďarsku krok za krokem.

(ilustrační fotografie: Freepik)

Na přípravu krkovičky po maďarsku pro 3 porce budete potřebovat následující suroviny:

  • 600 g plátků krkovičky bez kosti (3 plátky)
  • 1 velkou cibuli
  • 100 g sedlácké slaniny
  • 3 stroužky česneku
  • 80 g rajského protlaku (nebo pyré)
  • 1 plnější lžičku mleté maďarské papriky
  • 100 g červené papriky
  • 100 g bílé papriky
  • feferonku nebo chilli, dle chuti
  • sůl
  • mletý pepř
  • sádlo nebo olej
  • vývar (hovězí, kuřecí nebo zeleninový)

 

Cibuli pokrájíme na klínky a na sádle či oleji osmažíme jen lehce dozlatova. Pak přidáme na hranolky nebo kostičky pokrájenou slaninu a dále smažíme dozlatova.

Ke slaninové cibuli dáme osmažit osolené a opepřené, po stranách nakrojené plátky krkovičky z obou stran.

Následně přidáme rozvonět a zpěnit nasekaný česnek s paprikou a protlakem, přisypeme na kostky nebo nudličky pokrájené papriky, dle chuti nasekanou feferonku, ještě vše krátce osmažíme, přilijeme trochu vývaru a dusíme do změknutí masa. Dosolíme a opepříme dle chuti.

Nepodléváme příliš, jen nutné množství, abychom nemuseli omáčku zbytečně zahušťovat. Pokud to s vývarem přeženeme, zahustit omáčku můžeme rozdrobeným chlebem nebo jíškou.

Podáváme s chlebem, knedlíkem, těstovinami nebo rýží.

Tipy a triky

  • Pokud chcete, můžete do omáčky přidat i trochu zakysané smetany nebo jogurtu, který dodá jídlu jemnější chuť a krémovější konzistenci.
  • Pokud nemáte rádi ostré jídlo, můžete vynechat feferonku nebo chilli, nebo je nahradit sladkou paprikou.
  • Pokud nemáte čas nebo chuť smažit maso, můžete ho dát rovnou do pomalého hrnce spolu s ostatními ingrediencemi a nechat ho vařit na nízké teplotě po dobu 4 až 6 hodin. Tím se maso krásně rozpadne a omáčka bude hustá a šťavnatá.
  • Pokud chcete vyzkoušet jinou variantu tohoto pokrmu, můžete použít i jiné druhy masa, jako je hovězí, kuřecí nebo krůtí, nebo dokonce i ryby nebo tofu.

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz