Krkovička po maďarsku je oblíbený pokrm z vepřového masa, který se vyznačuje bohatou omáčkou z cibule, slaniny, papriky a rajského protlaku. Je to syté a aromatické jídlo, které se snadno připraví a podává s knedlíky, bramborami, těstovinami nebo rýží. V tomto článku vám ukážeme, jak si můžete uvařit krkovičku po maďarsku krok za krokem.
(ilustrační fotografie: Freepik)
Na přípravu krkovičky po maďarsku pro 3 porce budete potřebovat následující suroviny:
- 600 g plátků krkovičky bez kosti (3 plátky)
- 1 velkou cibuli
- 100 g sedlácké slaniny
- 3 stroužky česneku
- 80 g rajského protlaku (nebo pyré)
- 1 plnější lžičku mleté maďarské papriky
- 100 g červené papriky
- 100 g bílé papriky
- feferonku nebo chilli, dle chuti
- sůl
- mletý pepř
- sádlo nebo olej
- vývar (hovězí, kuřecí nebo zeleninový)
Cibuli pokrájíme na klínky a na sádle či oleji osmažíme jen lehce dozlatova. Pak přidáme na hranolky nebo kostičky pokrájenou slaninu a dále smažíme dozlatova.
Ke slaninové cibuli dáme osmažit osolené a opepřené, po stranách nakrojené plátky krkovičky z obou stran.
Následně přidáme rozvonět a zpěnit nasekaný česnek s paprikou a protlakem, přisypeme na kostky nebo nudličky pokrájené papriky, dle chuti nasekanou feferonku, ještě vše krátce osmažíme, přilijeme trochu vývaru a dusíme do změknutí masa. Dosolíme a opepříme dle chuti.
Nepodléváme příliš, jen nutné množství, abychom nemuseli omáčku zbytečně zahušťovat. Pokud to s vývarem přeženeme, zahustit omáčku můžeme rozdrobeným chlebem nebo jíškou.
Podáváme s chlebem, knedlíkem, těstovinami nebo rýží.
Tipy a triky
- Pokud chcete, můžete do omáčky přidat i trochu zakysané smetany nebo jogurtu, který dodá jídlu jemnější chuť a krémovější konzistenci.
- Pokud nemáte rádi ostré jídlo, můžete vynechat feferonku nebo chilli, nebo je nahradit sladkou paprikou.
- Pokud nemáte čas nebo chuť smažit maso, můžete ho dát rovnou do pomalého hrnce spolu s ostatními ingrediencemi a nechat ho vařit na nízké teplotě po dobu 4 až 6 hodin. Tím se maso krásně rozpadne a omáčka bude hustá a šťavnatá.
- Pokud chcete vyzkoušet jinou variantu tohoto pokrmu, můžete použít i jiné druhy masa, jako je hovězí, kuřecí nebo krůtí, nebo dokonce i ryby nebo tofu.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.