Hovězí s mrkví je tradiční české jídlo, které se připravuje z kvalitního hovězího masa, mrkve, cibule a koření. Toto jídlo je výživné, chutné a ideální pro chladné dny. Hovězí s mrkví se nejčastěji podává s vařenými bramborami, ale můžete ho zkombinovat i s jinou přílohou podle chuti.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 500 g hovězího masa na dušení
- 3 střední cibule
- 3 lžíce oleje
- 1/4 l černého piva
- 1/4 l vody
- sůl
- mletý pepř
- 2 bobkové listy
- hrst čerstvého nebo 1 lžička sušeného tymiánu
- 800 g mrkve
Maso opereme, osušíme a nakrájíme na větší kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka.
V kastrolu se silným dnem rozehřejeme olej a maso na něm po všech stranách na větším plameni spolu s cibulí opečeme. Přilijeme pivo s vodou, ochutíme solí a pepřem a přidáme bobkový list a tymián. Vše na mírném ohni pod pokličkou asi 1 hodinu dusíme.
Mezitím očistíme a opereme mrkev, nakrájíme ji na kolečka a vložíme ji po hodině dušení masa do kastrolu. Společně ještě dalších 30 minut dusíme.
Před podáváním vyjmeme z kastrolu bobkový list a větvičky tymiánu.
Podáváme, jak již uvedeno v úvodu, s vařenými brambory nebo s vařenou rýží.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.