Navzdory svému názvu jsou tyto francouzské brambory v české kuchyni jako doma. Okouzlí vás svou křupavostí a lahodnou chutí. Základem receptu jsou pochopitelně brambory, ideálně den předem uvařené, ušetříte tak spoustu času. V případě, že vám pak nechtěně zbyly z obědu, tak je to i krásná ukázka následného využití potravin bezezbytku. Brambory samy o sobě pochopitelně nestačí, něco se k nim musí samozřejmě dodat, ale co to přesně bude, to záleží na vás, na vaší lednici a na vašich chutích. Nejčastěji to bývá, stejně jako v tomto případě, uzené maso, dále opečená cibulka, zelenina, houby, vejce a tak dále. A teď už k dnešnímu receptu.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 1/2 kg brambor uvařených ve slupce
- olej na vymazání
- sůl
- pepř
- 1 cibule
- 300 g uzeného masa
- 200 g mraženého hrášku
- 100 g kyselých okurek
- 4 vejce
- 100 g eidamu
- 50 ml plnotučného mléka
- tymián či jiné bylinky dle chuti a dostupnosti
Nejprve si uvařte brambory, které poté oloupejte a nakrájejte na plátky.
Na pánvi na rozehřátém oleji orestujte oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte nakrájené uzené maso a nakonec hrášek.
Zapékací mísu vymažte olejem, zapněte troubu a předehřejte jí.
Do vymazané formy naskládejte jednu vrstvu brambor, osolte a opepřete. Další vrstva bude polovina orestované směsi z pánve, na ní pak poklaďte část nakrájených okurek. Poté opakujte ještě jednou - vrstva brambor, osolit, opepřit, zbývající část orestované směsi z pánve a okurky. Poslední vrstva budou brambory.
Vše zalijte vejci rozšlehanými s nastrouhaným sýrem, mlékem, solí a pepřem. Posypejte tymiánem či jinou oblíbenou bylinkou a pečte v předehřáté troubě při 200 °C dozlatova zhruba 20 minut.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.