Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Jak si doma připravit chutný tatarák? Základem je čerstvé maso!

Jak si doma připravit chutný tatarák? Základem je čerstvé maso!

27.1.2024 - AndreaP.

Tatarský biftek (hovorově tatarák) je jídlo ze syrového hovězího masa. Na tatarský biftek se nejčastěji používá pravá svíčková, ale použít můžeme i maso z ořechu, které je také velmi kvalitní, navíc je ale levnější a má svítivě červenou barvu, takže na talíří pak působí ještě více efektivně. Čerstvé maso se najemno naškrábe špičkou ostrého nože, případně namele. Podává se společně s nakrájenou cibulí, hořčicí, solí, pepřem a worcestrovou omáčkou. Dle chuti se často přidává sladká paprika, chilli, kečup a další koření. Vše se završí syrovým žloutkem. Všechny ingredience se smíchají a podávají se u nás nejčastěji na topince potřené česnekem.

(fotografie: Freepik)

Přesné složení tatarského bifteku se různí nejen dle země, ale také dle každého strávníka. V zahraničí se lze setkat s dalšími ochucovadly jako například s ančovičkami, kaparami, tabaskem, koňakem nebo nakládanými okurkami. Místo klasické české topinky se pak spíše setkáme s toastovaným světlým chlebem. V Belgii se tradičně k tatarskému bifteku podávají smažené bramborové hranolky.

Potřebujeme :

  • hovězí zadní dle počtu osob
  • cibule
  • kečup (ostrý)
  • worchestr
  • hořčice
  • žloutek
  • pepř
  • sůl

 

  • Na topinky - olej nebo sádlo, česnek, chleba

 

 

Maso odblaníme a buď jemně naškrábeme nožem či umeleme najemno.

Dále nakrájíme najemno velkou cibuli, přidáme do mísy s masem, dáme žloutek, hořčici, sůl a pepř a nakonec přikápneme trochu worchestru. Směs dobře promícháme a podle chuti ještě přisolíme nebo okořeníme pepřem. Někdo ale preferuje, že se tyto suroviny podávají zvlášt na prkýnku jen s masem a každý si svůj tatarák namíchá až přímo při konzumaci na stole dle své chuti.

Topinky si připravíme tak, že nakrájený chleba na plátky dáváme do rozpáleného tuku a osmahneme po obou stranách dozlatova.

Hotovou nejlépe ještě horkou topinku osolíme a potřeme česnekem. Podáváme ihned.

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz