Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Zbojnická jehla, aneb špíz plný masové chuti

Zbojnická jehla, aneb špíz plný masové chuti

26.1.2024 - AndreaP.

Špízy jsou oblíbené díky své relativně rychlé přípravě a rovněž díky pestrosti a kombinaci surovin, které se na jehlu napichují. Ve většině případů je to kombinace masa a zeleniny, kdy se vepřové či kuřecí maso nakrájí na menší kousky,  a ty se pak prokládají stejně velkými kousky libovolné zeleniny (nikdy nezapomeňme na cibuli), klobás, slaniny či hub. Můžeme také připravit sladší verzi s ovocem. My se v dnešním receptu ale zaměříme hlavně na maso, kdy kombinace vepřové kýty, jater, klobásy a slaniny nás určitě nenechá spát. Zbojnická jehla je to pravé pro každého.

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • 400 g vepřové kýty
  • 300 g vepřových jater
  • 150 g klobásy
  • 100 g slaniny
  • 150 g cibule
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g oleje
  • 2,5 l vývaru
  • worcesterová omáčka
  • sůl
  • pepř

 

Vepřové maso a játra nakrájíme na malé kousky, mírně je naklepeme, osolíme a opepříme.

Klobásu, slaninu a cibuli nakrájíme na plátky a vše střídavě napichujeme na jehlu.

Opékáme zvolna po všech stranách na horkém oleji, pak špíz vyjmeme, přebytečný tuk slijeme a výpek zaprášíme moukou. Zarestujeme, zalijeme vývarem, zakápneme worcesterovou omáčkou a provaříme. Nakonec dochutíme a špíz přelijeme šťávou.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz