Chcete ráno po probuzení přivonět k čerstvým domácím houskám a začít tak den chutnou snídaní? A věděli jste, že upéct domácí housky není žádná věda? Stačí pár základních surovin a za chvilku máte hotovo. A výsledek předčí veškerá vaše očekávání, jelikož není nic lepšího než křupavé a voňavé domácí pečivo. Připravili jsme pro vás jednoduchý recept na housky, které voní krásně po másle a zvládnete je opravdu hravě.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 270 ml vlažného mléka
- 2 lžičky sušeného droždí
- 50 g másla
- lžička cukru
- 2 žicky soli
- 500 g hladké mouky
- 1 vejce a 1 žloutek + 1 vejce na potření
- hrubozrnná sůl, kmín, mák nebo semínka na posypání
Do mléka nasypte droždí, vmíchejte 2 lžíce mouky a cukr. Překryjte utěrkou a nechte 10 minut odstát.
Do větší mísy nasypte mouku a sůl, přidejte vejce, rozpuštěné máslo a mléko smíchané s droždím.
Ze všech ingrediencí vypracujte pružné těsto pomocí měchačky nebo robotu. Na závěr těsto vyklopte na pomoučený val a propracujte rukama.
Těsto vložte do čisté nádoby, poprašte moukou a zakryjte potravinovou folií. Nechte 2 hodiny kynout.
Vykynuté těsto rozdělte na 8 dílů a z každého upleťte housku.
Housky vyskládejte na plech a nechte pod utěrkou ještě 15 minut kynout. Poté je potřete rozšlehaným vejcem a posypte solí, kmínem nebo mákem.
Pečte na 180 - 200°C dozlatova.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.