Tuto poctivou a silnou polévku znaly už naše babičky, které jí vařily při rýmě a nachlazení, při nevolnostech a podrážděném žaludku, ale také pro maminky těsně po porodu a v šestinedělí na jejich posílení. Polévka dokáže také skvěle zahřát, když prochladneme, takže je ideální i v těchno chladných dnech, kdy mráz leze doslova do kostí. Hospodyně doporučovaly vařit polévku ze starší slepice – vývar prý pak měl větší sílu.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 1 slepice
- 2 celery
- 1 mrkev
- 1 kořen petržele
- 100 g žampionů
- mletý pepř
- špetka zázvoru
- sůl
- petrželová nať
Vykuchanou slepici omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky. Vaříme zvolna v osolené vodě do poloměkka.
Potom přidáme zeleninu nakrájenou na stébla asi 3 cm dlouhá, nakrájené houby, pepř, sůl a zázvor. Polévka vaříme dál, až maso i zelenina změknou.
Mezitím si uvaříme zvlášť v osolené vodě vlasové nudle. Po scezení je dáme do hotové polévky, dochutíme ji a jako poslední do ní vložíme jemně nakrájenou petrželovou nať.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.