Babinet.cz  /  Recepty  /  Studená kuchyně  /  Nejlepší česnekové pomazánky. Která u vás vítězí?

Nejlepší česnekové pomazánky. Která u vás vítězí?

29.12.2023 - AndreaP.

Kdo z nás by neměl rád tradiční česnekovou pomazánku, která je jednoduchá na přípravu a z obyčejných jednohubek udělá neobyčejný skvost? O víkendu nás čeká Silvestr a k němu neodmyslitelně patří chlebíčky a jednohubky. A i přes to, že nás čeká půlnoční polibek, tak na stole nemohou chybět jednohubky s česnekovou pomazánkou. Jdeme na ně.

(fotografie: redakce)

Jednoduchá česneková pomazánka :

  • 1 pomazánkové máslo bez příchutě
  • 2-3 lžíce tatarky
  • česnek (množství dle chuti)
  • pažitka (případně cibulka)

Do pomazánkového másla přidáme utřený česnek a zjemníme tatarkou. Můžeme mírně osolit. Nakonec vmícháme nakrájenou pažitku, případně najemno nasekanou cibulku. Pomazánku poté mažeme na pečivo dle vlastního výběru.

Česneková pomazánka zase jinak

  • 1 majonéza
  • 150 g tvrdého sýra (např. eidam)
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

Eidam nastrouháme na jemno, přidáme rozetřený česnek a vmícháme do majonézy. Osolíme a opepříme dle chuti. Necháme řádně vychladit. Výborná rychlovka na jednohubky.

Pikantní česneková pomazánka

  • 2 trojúhelníky taveného sýra
  • 1 tvaroh
  • tatarka (množství dle potřeby pro správnou konzistenci pomazánky)
  • sůl (možno i pepř)
  • ďábelské koření
  • 1 celá palička česneku

Česnek oloupeme a řádně jej utřeme. Tvaroh rozmícháme se sýry, přidáme česnek a ďábelské koření. Tatarku přidáváme pak dle hustoty, hodně záleží na tom, jaký tvaroh použijeme. Nakonec jemně osolíme a pokud chceme extra pálivou, můžeme přidat i pepř.

Česneková pomazánka s překvapením

  • 1 Rama (Perla, Flora) - prostě kdo co používá
  • 5 trojúhelníků taveného sýra
  • 15 dkg tvrdého sýra
  • 5 velkých stroužků česneku
  • 2 velká vejce
  • pažitka

Nejprve si vejce uvaříme natvrdo a necháme je vychladit, oloupeme. Tvrdý sýr nastrouháme a zpracujeme ho s taveným sýrem, směs pak vmícháme do másla. Vajíčka nakrájíme na kostičky a lehce vmícháme do pomazánky. V případě potřeby můžeme mírně osolit, či opepřit. Pro barvu můžeme přidat jemně nasekanou pažitku. Necháme vychladit a poté mažeme na pečivo. Dozdobíme.

Jelikož pomazánky jsou téma velmi obsáhlé, dá se říct téměř nekonečné, určitě se k němu budeme vracet. Vždyť co je lepšího než krajíc čerstvě upečeného chleba s hojně nanesenou pomazánkou?

 

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.