Existuje mnoho možností, co podávat při silvestrovském pohoštění. Po vánočních svátcích jsme ale všichni přejedeni a tak jistě příjdou vhod i nějaké lehčí stravitelnější varianty. A tak si představíme artyčoky.
Tajemstvím artyčoků je jejich schopnost absorbovat aromatické a kořeněné příchutě, což z nich činí ideální kandidáty pro různorodé kuchařské kreace. Od parmazánových pečených artyčoků, které hýří chutí italského sýra, po lehké a osvěžující artyčoky s citronovým dipem, nabízí tato zeleninová delikatesa neomezený potenciál pro tvoření kulinářských kouzel.
V našem receptu na parmazánové pečené artyčoky zjistíte, jak snadno lze začlenit tuto ne příliš známou pochoutku mezi další typické pohoštění a zvýraznit tak různorodost svátečního stolu.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 4 velké artyčoky
- 1 citron (šťáva)
- 2/3 šálku strouhaného parmazánu
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 lžička sušeného oregana
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
Příprava artyčoků:
- Artyčoky očistěte tím, že odřízněte ostré hroty listů.
- Krátce je spařte ve vařící osolené vodě s citronovou šťávou, dokud nezměknou.
- Nechte je odkapat a dobře vychladnout.
Náplň artyčoků:
- V misce smíchejte strouhaný parmazán, olivový olej, nasekaný česnek, oregano, sůl a pepř. Vznikne vám kořeněná směs.
Plnění artyčoků:
- Rozložte listy artyčoků a do mezery mezi listy vložte část směsi parmazánu.
- Dále je směs vmáčkněte do středu artyčoku.
Pečení:
- Předehřejte troubu na 200 stupňů C.
- Položte artyčoky do pekáče, přidejte trochu vody na dno pekáče, a zakryjte pekáč alobalem.
- Pečte asi 25-30 minut nebo dokud parmazán nezačne zlatě hnědnout.
Podávání:
- Ozdobte artyčoky nasekanou petrželí a dozdobte citrónovou kůrou
- Podávejte je teplé jako lahodný předkrm nebo součást sváteční tabule.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.