Máte rádi bramboráky? A víte, že tento jednoduchý recept má mnoho krajových názvů? Namátkou baba, cmunda, placek, kramflek, křapáč, pampuch, vošouch a mnoho dalších. A pokud odpověď na to, zda je máte rádi, zněla ano, tak vás určitě lákají i jejich různé obměny. A že se jich dá rovněž vymyslet spousta! Dnes si představíme lahůdku, pocházející už z dob našich babiček, a tou jsou zelňáky.
(fotografie: Frepik)
Potřebujeme:
- 700 g brambor
- 400 g hlávkového zelí
- 1 vejce
- 120 g hladké mouky
- sůl
- mletý pepř
- rostlinný olej
Brambory dobře omyjeme, oloupeme a potom nastrouháme najemno. Necháme je chvíli stát a tekutinu slijeme. Přidáme vejce, všechnu hladkou mouku a trouchu mletého pepře. Všechno důkladně promícháme.
Hlávkové zelí pečlivě očistíme a pokrájíme na dosti drobné kostičky. Ty ještě spaříme horkou vodou, necháme úplně vychladnout, potom přidáme k ochucenému bramborovému těstu a dobře s ním promícháme.
Z hotového těsta uděláme malé placičky a ty opečeme z obou stran na pánvičce v rozpáleném oleji.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.