Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Chřest: Kulinářský průvodce pro přípravu této lahodné jarní zeleniny

Chřest: Kulinářský průvodce pro přípravu této lahodné jarní zeleniny

16.5.2023 - AndreaP.

Nádherně zelený chřest je jedním z prvních jarních plodů, které se objevují na trzích a v zahradách. Je to vyhlášená zelenina, která si získává stále větší popularitu díky své lahodné a osvěžující chuti. Pokud si chcete vychutnat tento poklad přírody, zde je několik tipů, jak si s ním poradit při vaření.

(fotografie: Pixabay)

Výběr a příprava chřestu:

Při výběru chřestu si dejte pozor na jeho čerstvost. Měl by být pevný a neměl by mít vysušené nebo hnědé konce. Chřest může být bílý, zelený a fialový, na trhu se ale objevují i odrůdy bílo-fialové a fialovo-zelené. Barvu chřestu ovlivňuje především místo a způsob jeho pěstování.

Před vařením chřest opláchněte pod tekoucí vodou a odstraňte dřevnaté konce stonků. Tyto tvrdé části nejsou příliš chutné a jejich konzumace není příjemná.

Nutriční hodnota chřestu:

Chřest je nízkokalorická zelenina, která je zároveň bohatá na živiny. Obsahuje vitamíny A, C, E a K, stejně jako minerály jako železo, vápník a draslík. Díky svému obsahu vlákniny je také prospěšný pro trávení.

Čerstvost a skladování:

Chřest je nejlepší konzumovat co nejdříve po sklizni, aby si udržel svou čerstvost a chuť. Pokud jej neplánujete ihned použít, můžete jej skladovat v chladničce. Před skladováním ho zabalte do vlhkého papíru nebo utěrky a udržujte ho v odděleném oddílu chladničky.

Možnosti přípravy:

Kromě vaření, grilování a použití chřestu v polévkách, kdy tyto postupy popisujeme níže, můžete chřest také blanšírovat, dusit nebo péct. Blanšírování je krátké ponoření chřestu do vroucí vody, následované okamžitým ponořením do studené vody, aby se zastavila vařící proces a zachovala se jeho svěží barva.

Vaření v osolené vodě:

Nejjednodušší a nejtradičnější způsob vaření chřestu je ve vodě s přídavkem soli.

Do hrnce s vařící osolenou vodou vložte chřest a vařte ho asi 3 až 5 minut, dokud nezměkne. Doba vaření závisí na tloušťce chřestu, proto ho můžete před vařením nakrájet na menší kousky, aby se vařil rychleji.

Grilování chřestu:

Pokud máte k dispozici gril, můžete vyzkoušet grilování chřestu. Tímto způsobem získáte chřest s lehce uzenou a karamelizovanou chutí.

Chřest před grilováním omyjte a osušte. Poté stonky potřete olivovým olejem a posolte a opepřete podle chuti.

Rozehřejte gril na střední teplotu a položte chřest na mřížku grilu. Grilujte ho asi 5 až 7 minut, často ho otočte, dokud nezměkne a nezíská lehce zlatavou barvu.

Grilovaný chřest můžete podávat samostatně jako přílohu nebo ho můžete použít jako ingredienci v salátech či těstovinách.

Chřestová polévka:

Chřest je také skvělou surovinou pro přípravu lahodné chřestové polévky.

Nejprve očistěte a nakrájejte chřest na menší kousky. Poté rozehřejte hrnec s máslem a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte chřest a osmahněte ho spolu s cibulí.

Přilijte zeleninový vývar nebo vodu a vařte, dokud chřest nezměkne. Poté polévku rozmixujte a přidejte smetanu na zjemnění chuti. Dochutíte solí, pepřem a dalšími bylinkami podle svého vkusu.

Chřest jako přísada:

Chřest můžete také použít jako přísadu ve svých oblíbených pokrmech. Přidává jim totiž pikantní chuť.

Můžete ho přidat do těstovinových jídel, rizota, quiche, omáček nebo do směsí zeleniny na grilování.

Stačí chřest nakrájet na menší kousky a přidat ho ke svým oblíbeným receptům.

(fotografie: Pixabay)

Kombinace s dalšími ingrediencemi:

Chřest vyniká v kombinaci s dalšími sezónními přísadami. Můžete jej zkombinovat se šalvějí, citronem, petrželkou, česnekem, parmazánem, olivovým olejem nebo vajíčky. Tato kombinace dodává jídlu zajímavou a vyváženou chuť.

Chřest je opravdu jedinečnou zeleninou, která přináší do našich jídel jarní svěžest a lahodnou chuť. Jeho využití v kuchyni je neomezené, ať už ho vaříte, grilujete, přidáváte do polévek nebo kombinujete s dalšími ingrediencemi. Můžete si s ním hrát a objevovat nové recepty, které vás potěší i potěší vaše chuťové pohárky.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz