Vyzkoušejte netradiční jarní recept z medvědího česneku z kuchařky Pavla Berkyho.
doba přípravy: 40 minut
náročnost: 1
počet porcí: 6
SUROVINY
Halušky
- 800 g brambor
- 300 g polohrubé mouky
- rostlinný olej
- parmazán
- zakysaná smetana
- sůl
Pesto z medvědího česneku
- 50 g medvědího česneku
- 30 g petrželové natě
- 60 g piniových oříšků
- 60 g strouhaného parmazánu
- 150 ml olivového oleje
- 1 ks citronu
- sůl
- pepř
POSTUP
Halušky
1/ Brambory omyjte a oloupejte. Přibližně jednu polovinu brambor nastrouhejte na nejjemnějším struhadle a druhou polovinu na středním struhadle. Poté obě poloviny smíchejte a přidejte 250 g polohrubé mouky. Zamíchejte a pokud by se vám zdálo, že je těsto na halušky příliš tekuté, přidejte zbytek mouky. Směs osolte.
2/ Do většího hrnce nalijte vodu, přidejte 1 PL soli, 2 PL oleje a přiveďte k varu.
3/ Když vám voda v hrnci začne vřít, postupně do ní pasírujte bramborové těsto přes speciální haluškovač, nebo si těsto rozprostřete na dřevené prkénko a nožem do vody odkrajujte malé kousky.
4/ Hotové halušky, které vyplavou na hladinu, sbírejte děrovanou naběračkou a dávejte rovnou do mísy s pestem. Poté vše pořádně promíchejte.
Pesto z medvědího česneku
1/ Do mixéru nebo hmoždíře dejte všechny suroviny kromě oleje a citronu a mixujte 1-2 minuty, ať se vše propojí.
2/ Poté za stálého mixování postupně přilévejte olivový olej. Nakonec pesto ochutnejte a dochuťte citronovou šťávou, případně solí či pepřem.
SERVÍROVÁNÍ
Halušky podávejte s kopečkem zakysané smetany. Navrch můžete ještě nastrouhat hobliny parmazánu, nebo také citronovou kůru pro osvěžení.
TIP
Takto připravené pesto můžete použít i do dalších jídel - např. do těstovin, k masu nebo všude tam, kam byste použili běžné pesto.
Tento i dalších více jak 100 zajímavých receptů najdete v nové kuchařce Pavla Berkyho.
zdoj foto: archiv Pavla Berkyho
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.