Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Halušky s pestem z medvědího česneku a parmazánem

Halušky s pestem z medvědího česneku a parmazánem

14.4.2023 - redakce Babinet.cz

Vyzkoušejte netradiční jarní recept z medvědího česneku z kuchařky Pavla Berkyho.

doba přípravy: 40 minut

náročnost: 1

počet porcí: 6

SUROVINY

Halušky

  • 800 g brambor
  • 300 g polohrubé mouky
  • rostlinný olej
  • parmazán
  • zakysaná smetana
  • sůl

Pesto z medvědího česneku

  • 50 g medvědího česneku
  • 30 g petrželové natě
  • 60 g piniových oříšků
  • 60 g strouhaného parmazánu
  • 150 ml olivového oleje
  • 1 ks citronu
  • sůl
  • pepř

POSTUP

Halušky

1/ Brambory omyjte a oloupejte. Přibližně jednu polovinu brambor nastrouhejte na nejjemnějším struhadle a druhou polovinu na středním struhadle. Poté obě poloviny smíchejte a přidejte 250 g polohrubé mouky. Zamíchejte a pokud by se vám zdálo, že je těsto na halušky příliš tekuté, přidejte zbytek mouky. Směs osolte.

2/ Do většího hrnce nalijte vodu, přidejte 1 PL soli, 2 PL oleje a přiveďte k varu. 

3/ Když vám voda v hrnci začne vřít, postupně do ní pasírujte bramborové těsto přes speciální haluškovač, nebo si těsto rozprostřete na dřevené prkénko a nožem do vody odkrajujte malé kousky.

4/ Hotové halušky, které vyplavou na hladinu, sbírejte děrovanou naběračkou a dávejte rovnou do mísy s pestem. Poté vše pořádně promíchejte.

Pesto z medvědího česneku

1/ Do mixéru nebo hmoždíře dejte všechny suroviny kromě oleje a citronu a mixujte 1-2 minuty, ať se vše propojí.

2/ Poté za stálého mixování postupně přilévejte olivový olej. Nakonec pesto ochutnejte a dochuťte citronovou šťávou, případně solí či pepřem.

SERVÍROVÁNÍ

Halušky podávejte s kopečkem zakysané smetany. Navrch můžete ještě nastrouhat hobliny parmazánu, nebo také citronovou kůru pro osvěžení.

TIP

Takto připravené pesto můžete použít i do dalších jídel - např. do těstovin, k masu nebo všude tam, kam byste použili běžné pesto.

Tento i dalších více jak 100 zajímavých receptů najdete v nové kuchařce Pavla Berkyho.

zdoj foto: archiv Pavla Berkyho

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz