Jak je již zřejmé nejen z kalendáře, ale i z jarního počasí venku, Velikonoce se kvapem blíží. Přípravy se pomalu rozbíhají, domy a byty se uklízejí, aby byly svěží a jaro tak vešlo do každého koutu. V kuchyních se pak zkoušejí nejrůznější recepty, aby o svátcích bylo vše dokonalé a byly připraveny ty TOP pokrmy, kterými každého oslníme. Asi nikdo si pak neumí Velikonoce představit bez beránka a mazance. A právě ten si dnes vyzkoušíme.
Mazanec je charakteristický svou měkkou a vláčnou strukturou, nasládlou chutí a často je doplněný o rozinky, sušené ovoce nebo kandovanou kůru. Jeho vůně naplní celý dům a vytvoří slavnostní atmosféru pro Velikonoce.
V následujícím receptu se dozvíte, jak jednoduše si připravit tento tradiční velikonoční pokrm v pohodlí vaší kuchyně. Je výborný a vláčný díky jogurtu. Díky použití jedlé sody je pak lehký a vůbec není hutný ani suchý.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 300 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody ( nebo prášku do pečiva )
- kůra z jednoho citronu a z jednoho pomeranče
- šťáva z 1 citronu
- šťáva z 1 pomeranče
- rum podle chuti
- 80 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 70 g másla
- 2 vejce
- 2 bílé jogurty á 150
- 1 vejce na potření
- plátky mandlí
Postup je velmi jednoduchý, proto je tento recept vhodný i pro naprosté začátečníky v kuchyni,. Nejprve smícháme všechny sypké složky, potom přidáme všechny vlhké, a dohromady pak vypracujeme pěkné těsto. Tvarujeme mazanec, z této dávky nám vyjdou dva.
Pomažeme vejcem a můžeme ozdobit mandlemi.
Pečeme cca 30 minut na 180 stupňů.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.