Milujete vůni čerstvě upečeného chleba, ale nevíte, jak začít s pečením? Tento jednoduchý recept na tymiánový chléb vám ukáže, jak snadné může být pečení chleba doma. A navíc si užijete skvělou bylinkovou příchuť.
(fotografie: Pixabay)
Na 2 bochníky potřebujeme:
- 60 g droždí
- 1 kostka cukru
- 3 lžíce mléka na kvásek
- 1 kg hladké mouky
- 3 lžičky soli
- 2 lžíce tymiánu
- 2 lžičky kmínu
- 500 ml vody
- 1 lžíce octa
- 2 snítky tymiánu na ozdobu
- voda a lžíce octa na potření
Promíchejte cukr, vlažné mléko a rozdrobené droždí na hladkou kašičku a nechejte vzejít kvásek.
Do mísy dejte mouku smíchanou s tymiánem, solí a kmínem, přidejte vzešlý kvásek a postupně přilévejte vlažnou vodu s octem. Vypracujte hladké těsto, které nechejte hodinu kynout.
Po vykynutí z těsta vytvarujte dva stejné bochníky a přeneste je na plech, vysypaný hladkou moukou. Na povrchu bochníku udělejte nožem řez, do kterého vložte snítku tymiánu a nechejte přikryté ještě půl hodiny kynout.
Troubu předehřejte na 230 °C. Těsně před vložením do rozpálené trouby chleby potřete vodou a octem a prudce 5 minut zapečte. Pak teplotu trouby snižte na 170 °C a chléb volně dopékejte asi 50 minut. Během pečení potírejte bochníky vodou a octem.
Díky použitým bylinkám tento chléb krásně voní. Pokud budete mít chuť na obměnu, můžete místo tymiánu použít snítku své oblíbené bylinky.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.