Piškotová roláda je oblíbeným moučníkem, který lze připravovat na mnoho způsobů, respektive jeho plnění pak, neboť můžeme použít jen samotnou marmeládu a lehce promazat, vhodný je ale také tvaroh, čokoláda a pochopitelně různé krémy či samotná šlehačka. Základem je samozřejmě piškotové těsto, které se po upečení ještě horké sroluje do patřičného tvaru. Mnohým pečení rolády nahání hrůzu, ale není třeba se bát, při dodržení postupu se zcela jistě každému povede.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 5 vajec
- 75 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 50 g polohrubé mouky
- 50 g škrobové moučky
- tuk na vymazání
- pečící papír
Náplň:
- 3 citrony
- 100 g cukru
- 9 plátků bílé želatiny
- 1 kelímek šlehačky
- 2 lžíce moučkového cukru
Do ušlehaného sněhu vmícháme cukr, vanilkový cukr a žloutky. Přidáme mouku se škrobovou moučkou a promícháme.
Na plech lehce vymazaný tukem a vyložený pečícím papírem rozetřeme těsto, které pečeme ve vyhřáté troubě.
Na pocukrovanou utěrku vyklopíme placku. Pergamenový papír potřeme vodou a ihned ho sloupneme. Piškot stočíme do rolády a dáme vychladnout.
Kůru z jednoho citronu se šťávou ze všech tří smícháme s cukrem. Želatinu namočíme, vymačkáme a v teplé vodní lázni rozpustíme. Přilijeme ji do citronové šťávy, promícháme a necháme v chladu, až začne houstnout.
Ušlehanou šlehačkou naplníme zdobítko a zbytek vmícháme do želatinového krému. Roládu rozvineme a potřeme krémem. Svinutou necháme v chladu. Před podáváním pocukrujeme a nakrájíme, na talíři pak dozdobíme odloženou šlehačkou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.