Ideální recept, když není peněz nazbyt, nemáme moc času, či se potřebujeme zbavit přebytků v ledničce. V tomto receptu lze totiž snadno improvizovat. Jediné, co doporučujeme neměnit jsou samotné brambory, ty by měly vždy zůstat základem. Zbytek je pak už jen na nás. Zapékání je totiž jedním z nejoblíbenějších způsobů úpravy brambor. Brambory se při něm obvykle krájí na tenké plátky, prokládají se pak dalšími surovinami a zapékají při vyšších teplotách v troubě. Nejčastěji se spolu s bramborami zapékají různé druhy uzenin, masa a zeleniny. Na povrch směsi se můžou pokládat různé druhy tvrdých sýrů. Celé dílo se obvykle doplňuje o bylinky, které dodají tu správnou chuť. Často se lze v receptech setkat také s přídavkem smetany, není to ale nezbytné.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 600 g vařených brambor
- 300 g rajčat
- 1 lžíce sekané petrželky
- 150 g másla
- sůl
- mletý pepř
- několik lístků bazalky
- tuk na vymaštění
Brambory s rajčaty oloupeme a nakrájíme na plátky. Ohnivzdornou misku vymastíme tukem a vložíme do ní nakrájené brambory, osolíme je, opepříme, posypeme petrželovou natí a bazalkou a pokapeme rozpuštěným máslem. Na to položíme vrstvu rajčat, kterou opět opepříme a trochu posolíme. Jednotlivé vrstvy takto střídáme at do spotřebování všech surovin.
Zapékáme v mírně vyhřáté troubě asi 40 minut.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.