Před námi je opět víkend a s ním nastává obvyklá otázka, co ve volné dny sobě a rodině připravit k obědu. Dnes taky máme pro vás jednu starou klasiku, která ale nikdy nezklame, a co je podstatné, je u ní minimální spotřeba nádobí, neb vše se peče v jednom pekáči najednou. Takové recepty mají prostě svou výhodu, protože se tímto způsobem vyhneme kopě nádobí na kuchyňské lince, navíc vše naskládáte najednou, zapnete troubu a už se nemusíte relativně o nic dalšího starat. Víkend je přece zejména od toho, aby si člověk odpočinul! Recept je všeobecně známý, přesto věříme, že si své čtenáře najde, vhodný je také zejména pro začátečníky v kuchyni. Rozpis receptu je uzpůsoben pro 4 osoby, počet kuřecích stehen si pak pochopitelně dáme podle vlastní potřeby.
(ilustrační fotografie: Pixabay)
Potřebujeme :
- 4 kuřecí stehna
- malé brambory
- sůl
- kmín
- grilovací koření
- česnek
- cibule
- 2 smetany na vaření
Malé brambory řádně omyjeme, oloupeme (kdo má rád, může nechat i se slupkou, pokud je pěkná) a rozkrájíme na čtvrtky. Pokud máme jen velké brambory, tak tyto nakrájíme na plátky. Kuřecí stehna rovněž řádně omyjeme.
Rozehřejeme troubu. Pekáč vymažeme máslem, a na jeho dno vyskládáme brambory. Mírně je posolíme, opepříme a okmínujeme. Přidáme rovněž trošku česneku a na plátky nakrájenou cibuli. Na tento základ poté položíme předem osolená stehna, můžeme použít i trošku grilovacího koření. Celé to pak zalijeme smetanou, přiklopíme a vložíme do trouby, kde zvolna pečeme cca hodinu a půl. Poté odkryjeme, zkontrolujeme, zda jsou maso a brambory měkké a odkryté pak necháme ještě cca 15 minut péct, aby se vytvořila kůrčička.
Podáváme se zeleninovým salátem, kyselým okurkem a podobně.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.