Tento recept asi nemusíme nikomu představovat. Je to klasika stará a léty prověřená. Pečené koleno je prostě nejlepší volba, která nás nikdy nenechá na holičkách. Navíc je to pokrm téměř bezpracný, takže jej zvládne úplně každý.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 1 větší vepřové koleno
- 2 středně velké cibule
- 1 celý česnek
- kořenová zelenina na vývar
- voda dle potřeby
- sůl
- kmín
Na potírání
- uzená paprika
- olej
- česnek
Vepřové koleno omyjeme, dáme do hrnce, přidáme očištěnou kořenovou zeleninu, jednu oloupanou cibuli a oloupaný česnej, osolíme, zalijeme vroucí vodou a necháme takto koleno předvařit do měkka, což trvá zhruba hodinu.
Poté koleno vyjmeme a lehce osušíme. Nožem uděláme na kůži zářezy. Vložíme do pekáče, celé posypeme kmínem, přidáme čerstvou nakrájenou cibuli a lehce podlijeme vývarem, ve kterém jsme koleno vařili. Vložíme do rozehřáté trouby na teplotu cca 180 stupňů.
V průběhu pečení potíráme směsí, kterou jsme si připravili smícháním oleje, vývaru, uzené papriky a česneku, občas také podlijeme výpekem.
Upečeme dozlatova. Podáváme s chlebem a čerstvě nastrouhaným křenem a s hořčicí. A pochopitelně s pivem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.