Vážení čtenáři a hlavně příznivci receptů a dobrého jídla vůbec, je to tady, měsíc leden a s ním první receptový článek tohoto roku. Vánoce definitivně končí, stoly přeplněné jídlem se budou pomalu, ale jistě vracet do normální podoby, což se ovšem leckdy nedá říct o nás samotných. Nevím, jak vy, ale já nemám ráda leden. Kam se člověk podívá, všude samá předsevzetí typu "zhubnu". Já přibírám už jen z toho, že to čtu.
(fotografie: Pixabay)
Takže co si dnes dobrého uvaříme? Fakt chcete dietu? Opravdu? Tak jooo, máte jí mít, zde dva z odlehčených receptů (a já si jdu tajně na chleba se škvarky)...ale pssst. Jedno vím zcela jistě, sladké nějakou dobu nechci ani vidět. A jedna tajná rada, neberte leden a jídlo s ním spojené jako dietu, to většinou v hlavě způsobuje blok, pojďme si říkat, že leden bude prostě očistný. No nezní to hned lépe?
Žampiónová polévka
- velká nadrobno pokrájená cibule
- 50 g másla
- 500 g nadrobno pokrájených žampionů
- troška postrouhaného muškátového oříšku
- 2 stroužky jemně sekaného česneku
- 1 l mléka, sůl
- mletý pepř
- na ozdobu sekaná petrželová nať nebo na tenké plátky nakrájené žampiony (nejlépe na struhadle na okurky).
V hrnci rozpustíme máslo a zpěníme na něm cibuli. Přidáme žampiony, česnek a muškátový oříšek, dobře promícháme. Zalejeme mlékem. Uvedeme do varu a přikryté 20 minut vaříme na mírném ohni. Občas zamícháme.
Necháme vychladnout a rozmixujeme. Před podáváním podle potřeby ohřejeme. Ozdobíme petrželovou natí nebo plátky žampionů.
Tuto polévku můžeme doplnit sýrem, celozrnným toastovým chlebem a čerstvým salátem. Dostaneme tak výživné hlavní jídlo.
Ohnivé zeleninové ragú
Toto jednoduché jídlo můžeme připravit už den předem a kdykoliv ohřát; neztratí nic ze své chuti.
- 60 ml olivového oleje
- 2 lžičky zázvoru
- 3 jemně posekané stroužky česneku
- 1 lžička koriandru
- 1 lžička tlučeného kmínu
- 1/2 lžičky kardamomu
- 1/2 lžičky kayenského pepře
- 1/2 lžičky chilli (kdo má rád mimořádně ostrá jídla, přidá těchto složek o něco více)
- 1 velká cibule nakrájená na kostky
- 1 na kostky nakrájený kedluben
- 1 velká zelená paprika nakrájená na nudličky
- 2 velké mrkve nakrájené na kostky
- 1 velký pastinák nakrájený na kostky
- 200 ml pomerančové šťávy
- 1 velké jablko
- 1 lžička hrozinek
- sůl
- mletý pepř
Na velké pánvi rozpálíme olej, přidáme koření, česnek a cibuli a vše dobře promícháme.
Přidáme kedluben a zamícháme. Vložíme papriku, mrkev a pastinák, zamícháme.
Na směs nalejeme pomerančovou šťávu a pak přímo do pánve nastrouháme jablko. Přidáme hrozinky a znovu zamícháme.
Necháme dusit asi 15 minut, osolíme a opepříme.
Další očistné recepty naleznete v následujících článcích, naše tělo si to po náročném období zcela jistě zaslouží.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.