Tradiční štědrovečerní polévka je takový malý kuchařský zázrak, pocházející už z dob našich předků. Je velmi skromná, neb si při její přípravě vystačíme vlastně jen s kouskem zeleniny a zbytky ze zpracování kapra. Přitom jde o opravdové sváteční jídlo, které dokáže uspokojit na první dobrou.
(ilustrační fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 1-2 hlavy kapra
- 1 porce z ocasu
- 1 cibulka
- 1/2 lžičky pepře
- 1 bobkový list
- 1/2 sáčku zmrazené kořenové zeleniny
- 2-3 lžíce zmrazeného hrášku či sterilovaný hrášek
- mlíčí a jikry z ryby
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- špetka muškátového květu
- sůl
Z kapřích hlav odstraníme žábry a oči, omyjeme je a zalijeme vodou. Přidáme bobkový list, pokrájenou cibuli a sůl a vaříme asi 20 minut. Pak hlavy vyndáme a vývar scedíme a necháme v teple.
V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme kořenovou zeleninu a osmahneme ji dožluta. Vmícháme mouku, krátce ji osmahneme i se zeleninou, zalijeme vodou a vývarem z rybích hlav a přivedeme k varu.
Mlíčí a jikry vložíme do menšího kastrůlku, zalijeme vodou, mírně osolíme a vaříme asi 15 minut.
Pak vodu scedíme do polévky, jikry a mlíčí pokrájíme a přidáme do polévky také. Vsypeme ještě hrášek, ochutíme muškátem a vložíme maso obrané z hlav. Polévku ještě krátce povaříme, podle potřeby přisolíme, ochutíme polévkovým kořením a podáváme s kostičkami housky na másle osmažené.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.