Křupavé a nadýchané vafle milují děti i dospělí. Jedná se o rychlý dezert z kynutého nebo nekynutého těsta, pečeného mezi dvěma železy s typickým mřížkováním, pocházející z Francie a Belgie. Podobně jako palačinky se konzumují samotné nebo polité marmeládou, čokoládovým krémem, šlehačkou apod. Základní rozdíl proti palačinkám je ten, že do těsta vaflí se dává máslo a cukr. Díky tom má karamelovější chuť.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme :
- 20 g čerstvého droždí
- 2 dcl vlažné vody (může být i perlivá)
- 250 g hladké mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 4 vejce pokojové teploty
- 125 g rozpuštěného másla
- špetka soli
- 2 lžíce cukru
Z droždí, lžičky cukru, vody a lžíce mouky necháme vzejít kvásek.
Mouku prosijeme do mísy, přidáme kvásek, mléko, žloutky, máslo a sůl. Ušleháme sníh z bílků a jakmile je poměrně tuhý, ještě do něj zašleháme zbývající cukr. Sníh opatrně vložíme do těsta a to necháme na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem.
Po dobu deseti minut pořádně rozehřejeme vaflovač, pak plochy lehce vymažeme tukem, nejlépe sádlem. Do spodní části nalijeme naběračkou tolik vykynutého a lehce promíchaného těsta, kolik se ho tam vejde. Pečeme dozlatova, dokud z vaflovače uniká velké množství páry, zhruba 7-10 minut podle výkonu přístroje.
Teplé vafle uchováváme v nahřáté troubě na mřížce. Podáváme zásadně teplé a ozdobené například sladkou šlehačkou s čokoládovou polevou nebo s jahodami.
Těsto stačí na cca 8-10 kousků.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.