Co je základ každého dobrého jídla? Ano, je to polévka, což už věděly i naše babičky. Jsou rychlé (pomineme-li tedy klasický vývar, kterému naopak prospěje dlouhý var), chutné a hlavně zahřejí a dodají potřebnou energii. Co více si v tomto pochmurném podzimním počasí přát?
(ilustrační fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 2 střední mrkve
- 1/2 celeru
- 1 cibule
- 1 lusk zelené papriky
- 5 středních brambor
- čerstvá nať petrželky
- sůl
- trocha Vegety
Do hrnce s osolenou vodou (asi 2 litry), do které jste přidali trochu Vegety, dejte vařit očištěnou a na kousky nakrájenou mrkev, celer a brambory, oloupanou a na třetiny rozkrojenou cibuli a celý lusk papriky.
Až je zelenina měkká, přidejte nasekanou nať petrželky a sejměte z ohně.
Z polévky vyjměte mrkev, celer, brambory a cibuli a v misce je s trochou vývaru rozmixujte. K rozmixované zelenině přidávejte postupně vývar (vodu ve které se zelenina vařila) tak, aby výsledná polévka byla tak akorát podle Vaší chuti hustá.
Ozdobit můžete lístečkem bazalky.
Nakonec přidáme chlebové krutony, které připravíme tak, že na pánvi lehce orestujeme na kostičky nakrájený chleba. Pokud chceme ušetřit trošku času, můžeme podávat klasický opečený toust.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.