Blíží se nám svátek sv. Martina, který v posledních letech sice málokdy přijel na bílém koni, ale krom tohoto pořekadla je s ním pevně ruku v ruce spojená kachna. Pečená kachna není zcela běžné jídlo, které se v průběhu roku na stole objevuje často, ale spíše se řadí mezi sváteční pokrmy. A právě proto mnohým, a to zejména začátečníkům v kuchyni, pomyslně nahání její příprava hrůzu. Není důvod se ale bát, postupně si zde ukážeme pár receptů, jak na to. Je nutné si zapamatovat pouze základní pravidlo, které zní: "Kachnu pečeme v troubě při nižší teplotě delší dobu." A nyní už první recept...
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 1 kachna
- 1 kachní játra
- 20 g cibule
- 1 stroužek česneku
- špetka tymiánu a rozmarýnu
- 2 lžíce koňaku
- 300 g rajčat
- střídka žemle
- sůl
- mletý pepř
Vykuchanou, očištěnou a omytou kachnu necháme okapat a mezitím si připravíme nádivku.
Utřeme kachní játka, přidáme rozsekanou cibuli, utřený česnek, špetku tymiánu, rozmarýnu a střídku žemle pokropenou koňakem, vše osolíme a dobře promícháme.
Kachnu naplníme nádivkou, necháme asi 30 minut v chladnu, pak ji vložíme na pekáč, podlijeme vodou, posolíme, popepříme, přidáme oloupaná, rozkrájená rajčata a pečeme za občasného polévání doměkka.
Respektujeme přitom vlastní zkušenost s troubou, každá peče trošku jinak, nicméně klasicky dle velikosti kačeny se doba pečení pohybuje zhruba kolem 3-4 hodin při teplotě cca 150-160 stupňů.
Tip: Víte o tom, že úplně nejlepší kachna je ta, která se peče při velmi nízké teplotě přes celou noc? I tento recept si v některém z příštích článků ukážeme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.