Neuvěřitelně chutný recept jednoduchý na přípravu, tak přesně to jsou plněné zelné závitky. Toto jídlo známe nejen u nás, ale můžeme ho najít pod řadou názvů v různých státech, ať je to Polsko, Ukrajina, Rusko, Slovensko, Rumunsko a mnoho dalších sousedících zemích. A jak se lehce liší názvy podle země, kde se vaří, tak se lehce liší i receptury. Základ však zůstává vždy stejný – závitky ze zelných či kapustových listů, plněné mletým masem.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 8 velkých zelných listů
- 300 g mletého masa
- 120 g uvařené rýže
- 50 g cibule na kostičky
- 1 vejce
- 1/8 l mléka
- 4 lžíce sekané petrželky
- 2 lžíce másla
- 1 konzerva rajčat
- 100 g šunky
- sůl
- pepř
Žebra zelných listů seřízněte na plocho, listy vložte do vařící vody, vařte 5 minut za perlivého varu, propláchněte studenou vodou a osušte v čisté utěrce.
Mleté maso smíchejte s rýží, cibulí, vejcem, mlékem a petrželkou. Osolte a opepřete.
Listy naplňte, kraje zahněte a pevně srolujte. Můžete též sepnout párátkem.
Máslo rozpusťte, závitky opečte dozlatova. Rajčata z konzervy rozkrájejte a společně se šťávou přidejte k závitkům. Závitky duste přikryté při nízké teplotě, dochuťte. Šunku nakrájejte na nudličky, opečte do křupava a posypte hotové závitky.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.