Červený rybíz se brusinkám podobá nejen vzhledem, ale zejména pak nakyslou chutí. Právě tato chuť způsobuje, že se skvěle hodí ke slaným pokrmům, například grilovanému masu či k pikantním sýrům. Abychom dovedli rybíz à la brusinky k dokonalosti, do směsi přidáme i zvláštní koření. Jejich vůně vám bez ohledu na roční období a venkovní teplotu vytvoří v kuchyni atmosféru téměř vánoční.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 1 kg červeného rybízu
- 500 g želírovacího cukru
- 1/4 lžičky mleté skořice
- špetka mletého zázvoru
- špetka mletého hřebíčku
- odlivka koňaku
Rybíz omyjeme a necháme důkladně okapat. Plody vidličkou rozmačkáme a našleháme v mixéru.
Citron přelijeme horkou vodou, osušíme, okrájíme z něj tenkou kůru a vymačkáme.
Rozmixované rybízové plody smícháme s citronovou šťávou a kůrou, cukrem a kořením. Mícháme směs až do rozpuštění cukru. Nakonec do směsi zamícháme koňak nebo jiný alkohol, například rum.
Kompotem plníme láhve a uzavřeme je. Poté necháme asi 2-3 týdny odležet v ledničce.
Jak už bylo výše uvedeno, je vhodný jako příloha ke grilovaným či pečeným rybám, masu a divočině.
Možností ale také je zamíchat lžičku tohoto kompotu do bílého jogurtu. Chuť bude dokonalá.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.