Také vám na zahrádce plodí a plodí, že už nevíte co s nimi? Sezóna cuket je zde a my vám dneska nabídneme tři nejlepší recepty z báječných cuket.
(fotografie: Pixabay)
Pokud máte doma osazenstvo, které cukety příliš nemusí, tak jim jí pěkně schovejte. Ideální pro takovou věc je perník.
Tento recept je snadný, neb je hrnečkový.
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 2 hrnky nastrouhané cukety
- 3 vejce
- Kypřící prášek do perníku
- 1 hrnek mléka
- ½ hrnku oleje
- 1 hrnek třtinového cukru
- 1 lžíce kakaa
Smícháme sypké ingredience, oddělíme bílky od vajec, vyšleháme sníh, do kterého sypké ingredience jemně vmícháme. Následně přidáme žloutky, cuketu a olej. Vymícháme hladké těsto, které dáme na plech a při 150 stupních pečeme. Kontrolujeme píchnutím párátka, zda je dostatečně propečeno. Vyklopíme, necháme zchladnout a na závěr můžeme nahoru namazat čokoládovou polevu. Podáváme.
Dalším tipem je cuketa s masem...
Ideálně recept pro ty, kteří se jen těžko vzdávají masa, je cuketa plněná mletým masem. Vezmeme polovinu větší cukety, která již má uvnitř semínka. Ta vydlabeme. V míse smícháme maso, s trochou strouhanky, solí a pepřem. Následně masem cuketu naplníme a dáme péct na 150 stupňů do trouby. Půl hodiny před vytažením navrch ještě nasypeme strouhaný sýr, ideálně chedar. Vhodnou přílohou v tomto případě budou brambory posypané pažitkou a polité máslem.
A jako třetí vám přinášíme tip na dokonalou dobrotu...
Pokud máte rádi opečenou cuketu na pánvi nebo na grilu, tak ji nikdy neopékejte na olivovém oleji. Zvolte trochu jiný postup, uvidíte, že vám bude chutnat ještě mnohem více. Cuketu nakrájí asi na půlcentimetrové plátky, dáme na suchý gril nebo pánev. Ve chvíli, kdy se na zelenině dělají puchýřky sundáváme, solíme, pepříme a zakápneme olivovým olejem. Dobrou chuť.
Napsala Zuzana Zelenková
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.