Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Co s plechovkou cizrny? Připravte si skvělou zeleninou polévku

Co s plechovkou cizrny? Připravte si skvělou zeleninou polévku

7.4.2022 - AndreaP.

Máte doma nevyužitou velkou plechovku cizrny a nevíte co s ní? My vám poradíme! Připravte si skvělou zeleninou polévku, která nejen že zahřeje, ale také dodá energii a potřebné vitamíny. Příprava je velmi rychlá.

(ilustrační fotografie: Pixabay)

Potřebujeme:

  • 500 g mrkve
  • 100 g kořene petržele
  • 1 plechovka cizrny (o objemu 425 ml a podílu zeleniny 265 g)
  • velká hrst petrželové natě
  • listy čerstvého nebo sušeného řapíkatého celeru (lze vynechat)
  • případně bílé miso na dochucení

 

Mrkev a petržel očistěte, nakrájejte na kolečka a dejte vařit do 1,5 l osolené vody. Vařte, dokud zelenina nezměkne.

Pak slijte cizrnu a přidejte ji k polévce společně s listy celeru a ještě 5 minut povařte.

Do nádoby odeberte asi polovinu polévky včetně zeleniny a rozmixujte ji. Umixovanou část přilijte zpět k tekuté části, přidejte nasekanou petrželku a případně 1 lžičku bílého misa promíchaného ve 2 dcl horké polévky. Tím polévce dodáte mírně nasládlou příjemnou chuť.

Podávejte horké. Pokud chceme tuto polévku ještě trošku povýšit, můžeme přidat opečený toust a plátek slaniny či šunky.

Miso se vyrábí ze sójových bobů, rýže, vody a mořské soli a používá se k dochucení omáček a polévek. Miso podporuje látkovou výměnu, je bohaté na minerály, pomáhá při špatném trávení, vyživuje pokožku a krev, a tím podporuje tvorbu buněk a kožní tkáně, pomáhá při srdečních chorobách atd.

(zdroj: redakce)

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz