Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Milují je všichni a nikdo jim neodolá! Bavorské vdolečky s povidly a tvarohem

Milují je všichni a nikdo jim neodolá! Bavorské vdolečky s povidly a tvarohem

28.2.2022 - AndreaP.

Bavorské vdolečky jsou klasikou, kterou milují snad skoro všichni. Většina z nás  totiž zná tuhle lahodnou (nejen) masopustní pochoutku, která v minulosti pronikla nejen do školních, ale  i závodních jídelen, jako jedno z nejoblíbenějších jídel. Malé kulaté vdolečky z kynutého těsta, smažené v oleji, leckdy s důlkem uprostřed, dále plněné povidly, tvarohem, šlehačkou či zakysankou. Kdo by odolal?

(fotografie: Pixabay)

Potřebujeme:

  • 50 dkg polohrubé mouky
  • 3 dkg droždí
  • 6 dkg pískového cukru
  • asi 1 dkg soli
  • 3/10 l mléka
  • 3 žloutky
  • lžíce rumu
  • citrónová kůra nebo vanilka
  • sádlo nebo olej na smažení
  • 20 dkg povidel
  • 10 dkg tvarohu
  • trochu cukru na posypání
  • 1/4 l šlehačky nebo jogurt na přelití

 

V míse rozetřeme droždí s lžící cukru, třemi lžícemi mouky a 1/8 l mléka na řídkou kašičku - kvásek. Do vzešlého kvásku přidáme zbylý cukr a mouku, vlahý tuk a mléko, ve kterém jsme rozkvedlali žloutky, sůl, rum, citrónovou kůru nebo vanilku a vše vypracujeme ve vláčné měkké těsto.

Hotové dáme vykynout a zkynuté těsto rozválíme na vále asi na 2 cm silnou placku, vykrajujeme klečka, která necháme pod utěrkou ještě znova trochu kynout.

Smažíme zakryté pokličkou v rozpáleném tuku a po otočení již bez pokličky. Vytáhneme a necháme osušit na papírové utěrce.

Podáváme potřené  povidly či marmeládou, posypané tvarohem a dozdobené šlehačkou či jogurtem.

(zdroj: redakce)

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz