Průměrná roční spotřeba ryb v EU je 22 kg. Jenže každý Čech jich sní pouze 5,7 kg. Máme tak co dohánět! Přitom jsou lehce stravitelné a plné zdraví prospěšných živin. Navíc existuje spousta skvělých receptů. Jako inspiraci pro vás máme hned tři. Vyzkoušejte je a zjistíte, že ryba nemusí být jen smažená s bramborovým salátem!
Filé s quinou a kari
Suroviny:
- 200 g NOWACO Filé porce
- 200 g quinoi
- 50 ml bílého vína
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžičku kari koření
- 1 lžička citrónové šťávy
- 1 lžička mletého zázvoru
- sůl, cukr, pepř dle chuti
Postup:
Quinou uvaříme podle návodu na obalu. Filé opláchneme a osušíme. Nakrájíme na větší kostky (či necháme v celku), zakápneme citrónovou šťávou a posolíme. Ve woku rozehřejeme olej, přidáme filé, zprudka osmažíme a dáme stranou. Pak v pánvi připravíme směs z bílého vína, sójové omáčky, zázvoru, trochy cukru, kari a pepře. Nakonec přidáme filé a quinou. Jemně promícháme a ihned podáváme.
Filé s koprovou omáčkou
Suroviny:
- 800 g NOWACO Filé porce
- 2 lžíce oleje
- 40 g másla
- 1 lžíce solamylu
- 100 ml bílého vína
- 250 ml zakysané smetany
- 250 ml zeleninového vývaru
- 1 hrst čerstvého kopru
- sůl, pepř či cukr na dochucení
- brambory
Postup:
Filé osušíme a nasolíme. Ve větší pánvi rozehřejeme olej s máslem. Filé na něm z obou stran zvolna opečeme a přendáme na talíř. Výpek z ryby zalijeme bílým vínem a necháme ho odpařit. Poté přilijeme vývar a krátce povaříme. Ve smetaně rozmícháme solamyl a přidáme ji do pánve. Omáčku za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Na závěr ji ochutíme solí, pepřem a přidáme hrst čerstvého nasekaného kopru. Opečené rybí filé vrátíme do pánve a necháme ho v omáčce prohřát. Rybu s koprovou omáčkou podáváme s brambory upravenými na různé způsoby.
Filé v křupavé chlebové krustě
Suroviny:
- 600 g NOWACO Filé porce
- fenyklová semínka
- olivový olej
- pepř
- sůl
Na rajčatovou pastu:
- 1/2 skleničky nakládaných sušených rajčat
- 2 stroužky česneku
- 1/2 chilli papričky i s jadérky
- 1 hrst čerstvých listů bazalky
- 1 lžíce balzamikového octa
- 40 g parmazánu
- citronová kůra a šťáva z 1/2 citrónu
Na chlebovou strouhanku:
- 200 g chleba
- 1/2 konzervy ančoviček i s olejem
- 2-3 stroužky česneku
- olivový olej
- pepř
- sůl
Postup:
Filé pokapeme olivovým olejem, okořeníme pepřem, osolíme a posypeme fenyklovými semínky. Vložíme ho do pekáče, dáme do trouby pod gril a grilujeme 10 minut. Pekáč umístíme do spodní části trouby, aby byla spirála grilu co nejdále.
Připravíme si rajčatovou pastu. Půl skleničky nakládaných rajčat i s nálevem dáme do nádoby mixéru, přihodíme půlku chilli papričky, stroužky česneku, hrst listů bazalky, kousky parmazánu, nastrouhanou kůru a šťávu z půlky citrónu, vše ještě zakápneme lžící balzamikového octa a mixujeme na kaši. Rybu vytáhneme z trouby a potřeme připravenou pastou. Maso hojně potřené pastou ještě zasypeme chlebovou strouhankou.
Příprava ochucené chlebové strouhanky:
Chléb natrháme a vložíme do nádoby mixéru. Přidáme ančovičky i s olejem, česnek, vše osolíme, okořeníme pepřem a mírně zakápneme olivovým oleje. Rozmixujeme na strouhanku.
Pekáč vložíme opět do trouby, kde filety z tresky ugrilujeme doměkka, což bude trvat zhruba dalších 15 až 20 minut.
TIP na kvalitní filé:
Proměňte oběd či večeři v opravdový gurmánský zážitek. Dopřejte si NOWACO Filé a pochutnejte si na opravdu kvalitní rybě pocházející z průzračných vod, jež překypují životem. Ryby jsou ihned po výlovu zpracovány a zmrazeny přímo na moři, proto zůstávají šťavnaté a skvěle chutnají. Filé obsahuje 100 % masa. Není v něm přidaná voda ani žádné přídatné látky. Díky šetrnému přístupu se výrobek pyšní značkou MSC, která je symbolem trvale udržitelného rybolovu. Filé je přímo stvořené pro nejrůznější recepty. Nechte se jím inspirovat a mějte rybu na stole častěji. Filé v novém obale získáte ve svém obchodě v 400g balení. Více na www.nowaco.cz.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.