Sušené ovoce, oříšky, anýz, skořice, rum a další suroviny, tak to vše dělá z tohoto receptu recept vánoční. Tento chlebík si ale jistě můžete dát nejen na vánoce. Hlavně nezapomeňte jej dělat dopředu, musí se rozležet !
(fotografie: eatsmarter.de)
Potřebujeme na 2 chlebíčky:
Těsto:
- 600 g mouky
- 1 kostka droždí
- 40 g cukru
- 3/8 l vlažného mléka
- špetka soli
- 30 g másla s pokojovou teplotou
Náplň:
- 250 g sušených švestek
- 250 g sušených meruněk
- 250 g sušených hrušek
- 250 g vypeckovaných datlí
- 1 1/2 - 2 l vody
- 100 g vlašských ořechů
- 100 g lískových ořechů
- 50 g kandované pomerančovéh kůry
- 50 g kandované citronovoé kůry
- 100 g rozinek
- 150 g cukru
- 1/2 lžičky anýzu
- 1 lžička skořice
- 8 lžic rumu
- špetka mletého hřebíčku a nového koření
Den předem dáme ovoce do mísy a zalijeme ho teplou vodou. Přikryté necháme na noc namočené. Další den vodu slijeme, ovoce necháme okapat na sítu a rozprostřeme na utěrku.
Ovoce nakrájíme na malé kostičky a opět je dáme do mísy. Ořechy a obě kandované kůry nakrájíme na malé kostičky a dáme k ovoci. Přidáme rozinky, cukr, koření a případně alkohol. Dobře promícháme, přikryjeme a necháme aromatizovat, dokud není těsto hotové.
Mouku dáme do mísy. Do důlku uprostřed dáme droždí. Promícháme s 1 lžící cukru a asi polovinou mléka, až se droždí rozpustí. Přikryté necháme kynout asi 15 minut na teplém místě. Přidáme zbývající cukr, mléko, sůl a nadrobno nakrájený tuk a zpracujeme na vláčné těsto. Pokud je moc měkké, přihněteme trochu mouky. Přikryté těsto necháme asi 45 minut kynout.
Těsto rozpůlíme, rukama prohněteme jednu polovinu s ovocem. Druhou polovinu vyválíme na vále poprášeném moukou tence na dva asi 25x35 cm velké obdélníky. Z ovocného těsta zformujeme dva podlouhlé chleby a každý položíme doprostřed těstových plátků. Okraje těsta potřeme vodou. Těsto přehneme přes chléb a okraje dobře zmáčkneme. Ovocné chlebíčky položíme švem dolů na připravený plech. Zakryjeme utěrkou a opět necháme 2 hodiny kynout.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia, chlebíčky potřeme vlažnou vodou a pečeme asi 1 hodinu 20 minut. Chlebíčky necháme vychladnout, dobře zabalíme a necháme nejméně 14 dní uležet.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.