K vánočním svátkům bezesporu krom cukroví, vánočky a tradičního kapra s bramborovým salátem patří také likéry. Receptů na nich koluje mezi lidmi spoustu, my si dnes ukážeme takový, který bude chutnat banánově. Tento recept je také jeden z tipů na tzv. "jedlé" dárky, které se v posledních letech stávají velkým hitem, jelikož s láskou doma připravený dárek potěší vždy nejvíce.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme :
- 8 žloutků
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 2 x kondenzované mléko (1 Salko, 1 Tatra)
- 1 hrnek mléka
- 250 ml rumu
- 1 oloupaný banán
Na sporáku si připravíme vodní lázeň.
Do hrnce vlijeme mléko Tatru a promícháme. Přidáme žloutky utřené s vanilkovým cukrem a ušleháme. Vše postupně zahříváme při nízké teplotě a šleháme až do zhoustnutí. Když krém v hrnci zhoustne, stáhneme jej z ohně. ...
Přidáme Salko, občas promícháme, dokud zcela nevychladne. Do vychlazeného krému přidáme rum, najemno rozmixovaný banán a vše dobře promícháme.
Tipy a triky:
• Vodní lázeň – funguje na principu postupného zahřívání vody, aby suroviny na pokrm nevařily a získaly tak potřebnou konzistenci. Parní lázeň jednoduše připravíme tak, že do jednoho hrnce se studenou vodou vložíme hrnec menší, ve kterém za stálého míchání ohříváme suroviny.
• Suroviny na vaječný likér se v hrnci nesmí vařit! Směs obsahující vaječné žloutky bychom tak mohli vyhodit.
• Likér doporučujeme ihned konzumovat. Kdo má rád, může si navodit sváteční atmosféru tím, že likér posype mletou skořicí a špetkou drceného hřebíčku.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.