Jablečný koláč je klasika oblíbená po celém světě, nás nevyjímaje. V každém koutě světa se dělá trošku jinak, zaručený je ale vždy skvělý chuťový zážitek. Máme zde podzim, který je doslova pohádkovým obdobím díky své barevnosti, a jelikož je rovněž nyní sezóna jablek, je ideální čas si nějaký ten jablečný skvost připravit.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 60 g másla
- 160 g hladké mouky
- větší špetka soli
- 4 lžíce studené vody
- 800 g nakyslých jablek
- 50 g cukru krupice
- mouka na vál
- tuk na vymaštění
Máslo vyjmeme z chladničky a necháme alespoň hodinu před použitím při pokojové teplotě.
Do mísy nasypeme mouku, sůl, přidáme máslo a po částech vpracujeme vodu. Všechny přísady lehce prsty zpracujeme v hladké těsto, uděláme bochánek, zakryjeme čistou utěrkou a necháme při pokojové teplotě asi 1 hodinu odpočinout.
Jablka oloupeme, rozkrojíme příčně na půlky, vyjmeme jádřince a jablka nakrájíme na silnější plátky, případně stejně velké kostičky.
Vál i váleček pomoučíme. Z těsta odebereme menší část, zbytek těsta lehce vyválíme asi na 1 cm tlustou placku.
Kulatou pečící formu o průměru 25 cm vymažeme máslem, poprášíme moukou a vyložíme těstem. Těstové dno hustě propícháme vidličkou.
Na těsto naklademe směrem od středu do růžice plátky jablek, případně celé zasypeme kostičkami jablek. Povrch posypeme cukrem.
Ze zbytku těsta vytvoříme mřížku, kterou dáme na povrch koláče.
Vložíme do vyhřáté trouby na 180 stupňů Celsia (horkovzdušně na 160 stupňů). Pečeme dozlatova asi 30 až 40 minut.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.