Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Před heřmánkem smekni, před bezem klekni! Sezóna černého bezu startuje

Před heřmánkem smekni, před bezem klekni! Sezóna černého bezu startuje

13.5.2021 - AndreaP.

Květy černého bezu v plné kráse jsou k mání už nyní, v půli května. Trsy drobných kytiček je údajně nejlepší sbírat kolem poledne a při sběru je třeba dát pozor, aby se nezapařily. Čerstvé kozičky - tak se u nás černému bezu také říká - slouží nejčastěji k výrobě bezinkového sirupu. Můžete je však i osmažit a nebo prostě usušit.

Květy jsou navíc výborným zdrojem vitamínu C, jsou močopudné a příznivě působí na cévy. Obvykle se používají jako prostředek k léčbě kašle, protože podporují vykašlávání.

(fotografie: Pixabay)

Plody působí jako prostředek proti bolesti a snižují krevní tlak (sklízíme je ale až v říjnu).

Použít se dá i list, a to k léčbě revmatismu. Vrhnete-li se na smažení, vězte, že smažíme květy celé, obalené v těstíčku - něco na způsob smažáku. Smaženým květům černého bezu se říká Kosmatice .

Sušit černý bez je třeba ve stínu při teplotě ne vyšší než 45 stupňů Celsia. Nejlepší je zavěsit květenství na šňůru. Sušené kozičky pak můžete po celou zimu využívat na přípravu lahodného čaje.

Sirup z černého bezu je výbornou zdravou náhradou za prodávané ovocné sirupy. Díky úpravě za studena, která je velkým kladem našeho sirupu, zůstanou účinné látky zachovány. Pokud ale chcete mít jistotu, že sirup vydrží celou zimu, sterilizace to jistí :)

(fotografie: Pixabay)

 

  • BABIČČINA BEZINKOVÁ ŠŤÁVA
  • 70 květů černého bezu necháme spolu s 15 dkg kyseliny citrónové 2 hodiny vyluhovat v 6 litrech vody. Poté přecedíme, do vzniklé šťávy přidáme 6 kg cukru, necháme dobře rozpustit a za studena plníme do lahví.

     

  • Bezinkový sirup
  • 50 g kyseliny citronové, 30 květů černého bezu, 2,5 litru převařené vody, 2,5 kg cukru krystal Květy a kyselinu citronovou dáme do mísy, zalijeme vodou a necháme stát 24 hodin. Potom scedíme a rozmícháme s cukrem. Když je cukr dokonale rozpuštěný a hustota je tak akorát, lijeme do sklenic (od vína..). Chceme-li sirup uchovat déle, sterilujeme 30 min při 85°C.

    Vaše názory

    Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

    Další recepty

    Náš tip
    • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz