Také nevíte, co o víkendu uvařit? Nebaví vás připravovat jedno a to samé pořád dokola, chtěli byste změnu, na druhou stranu se vám nechce trávit půl dne v kuchyni? Nelámejte si tím hlavu a pojďte se nechat inspirovat. Sestavili jsme vám celé menu!
A co jsme si pro vás připravili? Zahřát a zároveň pochutnat si můžete na gulášové polévce maďarské, jako hlavní chod vybíráme bramborový nákyp s jablky a na závěr (nejlépe ke kafíčku) židovský koláč.
1.) Gulášová polévka maďarská
(fotografie: Pixabay)
- 150 g libového vepřového masa
- 100 g hovězího masa
- 6 lžic kysané smetany
- 1 malá mrkev
- 2 cibule
- 1 zrníčko zeleného pepře
- 1 malá plechovka rajčat (nebo protlak)
- 25 g másla
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžička pálivé mleté papriky
- 1 zelená paprika
- špetka mletého pepře a sušeného česneku
Všechno maso omyjte a nakrájejte na kousky. Cibuli, papriku a mrkev pokrájejte na kolečka.
Na rozpáleném tuku osmahněte cibuli dozlatova. Přidejte maso a smažte 5 minut. Pak přidejte mrkev, zelený pepř, rajčata (protlak), papriku, sůl, pepř mletý a sušený česnek. Dobře zamíchejte, přidejte 500 ml vody, zakryjte a vařte 1 hodinu. Podle potřeby podlévejte.
Před podáváním přidejte kysanou smetanu.
2.) Bramborový nákyp s jablky
(ilustrační fotografie: Pixabay)
- 500 g mletého masa
- 1 zvlhčená žemle
- 2 vejce
- sůl
- pepř
- 250 g aromatických jablek
- 500 g vařených brambor
- 50 g strouhanky
- 30 g másla
- 1-2 cibule
Z mletého masa, vymačkané žemle, vajec, soli a pepře připravíme vláčné těsto.
Jablka oloupeme, zbavíme jader a nakrájíme na kostičky, stejně tak brambory. Cibuli nastrouháme a vše vmícháme do těsta.
Formu na nákyp vymažeme, vysypeme strouhankou a hmotu do ní vložíme.
Posypeme strouhankou a obložíme vločkami másla. Pečeme v předehřáté troubě 30 minut při 200 stupních Celsia.
3.) Židovský koláč
(fotografie: Pixabay)
- 300 g polohrubé mouky
- 150 g másla nebo Hery
- 1 vejce
- 70 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 lžičky skořice
Náplň:
- marmeláda nebo tvaroh ochucený cukrem
- žloutky
- rozinky a citronová kůra
- ořechy nebo mandle
Z přísad vypracujeme hladké těsto, přikryjeme ho alobalem a vložíme do chladničky, kde ho necháme aspoň 1/2 hodiny odpočinout.
Pak ho vyválíme, koláčovou formu vymastíme tukem a vysypeme strouhankou, částí těsta formu vyložíme, potřeme marmeládou nebo tvarohem. Ze zbytku těsta vyválíme tenké válečky, z nichž uděláme mřížky, vzniklá okýnka ozdobíme dílky ořechů nebo spařenými a sloupnutými mandlemi.
Upečeme v předehřáté troubě.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.