Na první pohled je zřejmé, že v tomto receptu jde o zvláštní kombinaci chutí. Játra jsou v české kuchyni sice dobře známá, ale jejich úprava se obměňuje zejména v několika tradičních formách, a to jako dušená, restovaná „na cibulce“, osmažená jako řízek, případně zpracována do různých paštik. Ale v kuchyni se vyplatí se nebát, improvizovat, zkoušet. A tyto vynikající játra s pomerančovou omáčkou jsou toho důkazem.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 600 g vepřových jater
- 1/8 l mléka
- 1 a 1/2 šálku dlouhozrnné rýže
- 3 cibule
- 2 lžičky kari
- 3 šálky drůbežího vývaru (může být i z bujónu)
- 4 pomeranče
- 50 g cukru
- šťáva z 1 citronu
- trocha kuchyňského škrobu
- koření- sůl, pepř
- mouka na obalení
- 50 g másla
Játra nakrájíme na pruhy a na 2 hodiny vložíme do mléka.
Rýži se dvěma nadrobno nakrájenými cibulemi, kari a drůbežím vývarem přivedeme do varu a pak pod pokličkou dusíme.
Pomeranč dobře oloupeme a nakrájíme na plátky. Zbývající tři vymačkáme na šťávu.
Cukr necháme na mírném ohni zkaramelizovat a spolu s ním necháme zhnědnout zbývající nakrájenou cibuli. Přidáme pomerančovou a citrónovou šťávu a asi 5 minut provaříme.
Škrob rozmícháme ve studené vodě, omáčku jím zahustíme a dochutíme kořením. Do omáčky dáme prohřát řezy pomeranče.
Játra osušíme, poprášíme moukou a na tuku prudce opečeme po obou stranách.
Servírujeme s kopečky rýže a řezy pomeranče. Omáčku podáváme zvlášť.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.