Jak už je z názvu článku zřejmé, tyto recepty mají souvislost se Zeleným čtvrtkem, kdy jak praví tradice se má jíst především zelená strava, a sice špenát, kopřivy, zelí, což má poté za následek to, že je člověk celý rok zdravý. A tak si společně pojďme pár takových "zelených" receptů ukázat.
(fotografie: Pixabay)
Kopřivová polévka s vejcem
- 150 g listů mladé kopřivy
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1 šalotka
- 1 lžíce oleje z klíčků
- 75 g smetany
- 1 čerstvý žloutek
- jodidovaná sůl
- čerstvě umletý černý pepř
- nastrouhaný muškátový oříšek
- 1 vejce vařené natvrdo
Listy kopřivy omyjte, jemně nasekejte a duste asi 3 minuty ve 150 ml zeleninového vývaru. Oloupejte šalotku, nakrájejte ji na malé kostičky a poduste na oleji dosklovita. Šalotku přidejte ke kopřivám, přilijte zbytek vývaru. Vše krátce povařte a odtáhněte z ohně.
Kyselou smetanu ušlehejte se žloutkem a zašlehejte do odstavené polévky. Polévku pak opatrně opět zahřejte, až se spojí se žloutkem. Polévku osolte, okořeňte pepřem a muškátem. Oloupejte natvrdo uvařené vejce a nasekejte je nahrubo. Polévku rozdělte na talíře a posypte vejcem.
Špenátová polévka
- 1 kg čerstvého nebo mrazeného sekaného špenátu
- 70 g másla
- 40 g strouhaného čedaru
- 3 vejce
- 12 plátků na másle osmažené bílé veky
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- masový vývar
- sůl
Čerstvý špenát očistíme, opereme a spaříme ve slané vodě, scedíme, necháme okapat a jemně nasekáme nebo umeleme. V rendlíku rozpustíme máslo, přidáme umletý špenát, trochu strouhaného muškátového oříšku, sůl a na mírném plameni dusíme. Jakmile začne špenát houstnout, přidáme rozšlehaná vejce, strouhaný sýr a mícháme, dokud se vejce nesrazí. Potom špenát zalijeme vývarem a ještě krátce povaříme. Podáváme s osmaženými plátky bílé veky.
Špenát po římsku
- 500 g čerstvého špenátu
- 2 lžíce oleje
- 1 stroužek česneku
- 50 g prorostlé šunky
- 30 g másla
- 1 lžíce rozinek
- sůl
Očištěný špenát dobře omyjeme, dvakrát až třikrát spaříme horkou vodou a vymačkáme. Na rendlíku zahřejeme olej, osmahneme na něm celý stroužek česneku, ale vyjmeme ho. Šunku nakrájíme na kousky a vložíme na olej do rendlíku, přidáme vymačkaný špenát, máslo, spařené přebrané rozinky, trochu soli a vše dobře promícháme. Prohřejeme, dáme na mísu a podáváme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.