Knedlíky jsou základem české kuchyně. Asi málokdo si umí slavnostní oběd bez nich představit. A takovým malým zázrakem v kuchyni jsou pak knedlíky bramborové. Jak si je ale doma připravit, aby chutnaly stejně skvěle jako ty od babičky? Není to vůbec složité. Základem jsou pochopitelně brambory. Ideálně typu A, tedy salátové. A nejlepší rada - uvařte brambory ve slupce den předem a nechejte je přes noc vychladit. Odměnou vám budou ty nejlepší knedlíky.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujete:
- 800 g vařených a studených brambor
- 200 g hrubé mouky
- 100 g krupice
- 1 vejce
- 1 lžíce octa
- sůl
Předem uvařené oloupané brambory nastrouháme na hrubším struhadle do mísy (je lepší hrubší struhadlo, na knedlíku by měla být vidět struktura). Osolíme a přisypeme k nim mouku, krupici, přilijeme ocet a do mísy rozklepneme vejce.
Suroviny v míse promícháme vařečkou. V okamžiku, kdy se spojí a vznikne nám hladké pevné těsto, ihned ho přeložíme na pomoučněný vál. Nenecháváme dlouho stát,aby těsto nezřídlo!
Rozdělíme na tři části,každou část těsta vyválíme rukama do tvaru válečku o průměru asi 6 cm. Vložíme do vroucí osolené vody, promícháme a vaříme 15-20 minut.
Uvařené vyndáme, propícháme a nakrájíme na plátky.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.