Špenát je doslova prostoupen nezbytnými složkami pro naše zdraví, kterými jsou vitamín A,C,K1, kyselina listová, železo, vápník. Špenát také obsahuje několik dalších vitamínů a minerálů, včetně draslíku, hořčíku a vitamínů B6 a E. Po tomto výčtu se už asi nelze divit, že jej měl v oblibě slavný Pepek námořník a věřím, že stejnou oblibu vzbuzuje i u vás. A protože leden jedeme v odlehčené formě, přišel čas právě na špenát.
Potřebujeme:
- 500 g špenátu
- 1 cibule
- 2 feferonky
- 1 lžička kmínu
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 80 g másla
- sůl
Na másle osmažíme nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme drobně nasekané feferonky a kmín a ještě chvíli pražíme. Pak vložíme připravený špenát (buď čerstvé nasekané listy a nebo mražený protlak) a zázvor a pod pokličkou dusíme asi 5 minut. Potom osolíme a necháme vypařit přebytečnou vodu. Před koncem opět přiklopíme a mírně doděláváme.
Podáváme s vařenými brambory a sázeným vejcem.
(foto: Pixabay.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.