Existuje celá řada receptů na kokosky, od těch, co se podobají spíše sněhovým pusinkám, které jsme si představily v minulém článku, přes kokosky slepované, polévané čokoládou, takové které se dělají z celých vajíček až po ty opravdu řádně kokosové. A přesně takové si popíšeme v tomto receptu. Takže pokud vám stále zbývají v lednici bílky, sem s nimi, teď je přesně ta doba, kdy je využijete na maximum.
Potřebujeme
- 4 bílky
- 200 g cukru krupice
- 200 g kokosu
Vezmeme 4 bílky (je velmi důležité, aby se tam nedostalo ani trošku žloutků, takže opatrně při rozklepávání) a mírně je vyšleháváme v základ sněhu, poté přidáme polovinu cukru a s ním ušleháme na tuhý sníh. Následně do tuhého sněhu vmícháme zbytek cukru a úplně nakonec pak jen lehce vařečkou kokos. Na plech dáme pečící papír a kokosky poté na takto připravený plech pokládáme (nabíráme lžičkou a druhou si pomáháme), nijak neupravujeme tvar, správná kokoska je krásně "střapatá" - má nepravidelný tvar. Pečeme či spíše sušíme v mírné troubě cca 120-150 stupňů, v okamžiku kdy začnou hnědnout okraje, je hotovo. Kokosky ihned po upečení jsou krásně křehké, po vychladnutí ztvrdnou, je nutné je nechat odležet, tudíž pečeme s předstihem alespoň těch deset dní.
Je to ideální recept v případě, že nám zůstanou bílky, jednoduchý a lehce zapamatovatelný poměr surovin, který si vypočteme dle potřeby
1 bílek - 50 g cukru krupice - 50 g kokosu
A jaké u vás jsou ty nejoblíbenější kokosky?
(foto: redakce)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.